Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljena deveta sednica Skupštine grada

05.05.2021.

„Na dnevnom redu devete sednice Skupštine grada Subotice, koja je sazvana za četvrtak, 6. maj 2021. godine, ukupno ćemo imati 17 tačaka dnevnog reda, dve više u odnosu na dnevni red koji smo objavili na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Subotice. Najznačajnija tačka sutrašnjeg zasedanja je, svakako, Donošenje Odluke o izmenama Statuta Grada Subotice. Ovo će biti već treća sednica Skupštine grada na kojoj se bavimo temom izmene Statuta Grada. Statut je najviši pravni akt jedinica lokalne samouprave, menja se po komplikovanijoj proceduri i ta procedura je u potpunosti bila ispoštovana“, izjavio je predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru u Gradskoj kući.

14266_1.jpg

Na sedmoj sednici Skupštine grada, održanoj 4. marta, doneta je Odluka o pristupanju promeni Statuta Grada Subotice radi uvođenja bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriji grada Subotice i formirana Komisija za izradu nacrta akta o promeni Statuta Grada Subotice, podsetio je Pastor i naveo da je na osmoj sednici Skupštine grada, održanoj 1. aprila, doneta  Odluka o utvrđivanju predloga Odluke o izmenama Statuta Grada Subotice.

„Nakon utvrđivanja predloga, Skupština grada je bila u obavezi da organizuje javnu raspravu u vezi izmene Statuta grada. Ta javna rasprava trajala je od od 9. do 23. aprila, a u toku javne rasprave upriličen je i otvoreni sastanak. U okviru javne rasprave ukupno je pristiglo 93 predloga i sugestije, a sačinjen je i izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi u vezi izmene Statuta grada. Taj izveštaj ima 190 strana i na sutrašnjoj sednici Skupštine grada odbornici će razmatrati taj izveštaj, odnosno glasaće o predlogu izmene Statuta Grada. Ukoliko odbornici budu dali zeleno svetlo tom predlogu, to će značiti da će nakon stupanja na snagu izmena Statuta, znači negde od sredine maja, u našem gradu biti u ravnopravnoj službenoj upotrebi četiri jezika i time ćemo okončati i zaokružiti postupak izmene Statuta Grada“, istakao je Balint Pastor.

U slučaju da odluka Skupštine bude pozitivna, dodao je, na narednoj ili na nekoj od predstojećih sednica Skupštine grada naći će se pitanje izmene Statuta Grada, s obzirom na to da je procedura po zakonu takva da ukoliko skupština uvede u službenu upotrebu još jedan jezik, nacionalni savet nacionalne manjine može i treba da utvrdi tradicionalne nazive naseljenih mesta na dotičnom jeziku.

„O tim nazivima skupština ne može po zakonu da raspravlja. Odluka nacionalnog saveta se objavljuje u Službenom listu AP Vojvodine i u službenom listu grada, ali se menja deo Statuta u kojem su navedeni nazivi naselja na svim onim jezicima koji su u službenoj upotrebi. Mi, trenutno, imamo zvanične nazive naseljenih mesta na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku“, kazao je Balint Pastor.

Jedna od značajnijih tačaka dnevnog reda je, rekao je, i Donošenje Odluke o stavljanju van snage Regulacionog plana centra grada Subotica - II zona.

14266_2.jpg

„Sredinom marta smo imali javnu raspravu u vezi Plana detaljne regulacije za zonu II i nakon javne rasprave je Komisija za planove donela odluku da obrađivaču vrati taj Plan detaljne regulacije, jer nije u dovoljnoj meri  vodio računa o centru grada kao jedinstvenoj kulturno-istorijskoj celini. Da bismo centar grada mogli u potpunosti da zaštitimo, moramo da stavimo van snage i plan koji je donet još pre 21 godine, jer bi po tom, pre više od dve decenije donetom planu određena rušenja bila moguća. Dakle, sada se završava posao u vezi ove tematike i u potpunosti ćemo zaštititi centar grada. Nadam se i da će ubrzo biti ponovo izrađen Plan detaljne regulacije, opet ćemo imati javnu raspravu i verujem da ćemo uskoro, a to znači u roku od nekoliko meseci, usvojiti taj Plan detaljne regulacije. Na sutrašnjoj sednici Skupštine grada van snage stavljamo plan iz 2000. godine“, naglasio je Pastor.

Na dnevnom redu sutrašnjeg zasedanja je, najavio je, i Odluka o Lokalnom akcionom planu zapošljavanja.

„To je odluka koja se donosi svake godine. Lokalni akcioni plan sadrži programe i mere i definiše ciljeve i prioritete zapošljavanje u gradu. Što se mera tiče, reč je o tri ključne mere, a to su:  subvencije poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih, subvencije za samozapošljavanje i Javni radovi“, naveo je Pastor.

Na devetoj sednici Skupštine grada jedna od tačaka je, kazao je, i Odluka o dodeli priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari“.

Poznato je da su dobitnici priznanja 'Dr Ferenc Bodrogvari' za istaknuto delo i za zapažena ostvarenja u 2020. godini Kornelia Goli, dramaturg, Silard Paći, istoričar, i Nevena Mlinko, master profesor srpskog jezika i književnosti. Doneće se i Rešenje o davanju saglasnosti na konačni nacrt Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za obavljanje usluga dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na teritoriji Grada Subotice. To je opet jedna tema koja se već u nekoliko navrata nalazila na sednicama skupštine, pošto je takva procedura. Ovde bih jedino želeo da izrazim zadovoljstvo što će Skupština grada, zahvaljujući tome što su nadležni sekretarijat Gradske uprave i Gradsko veće sve to blagovremeno pripremili, sutra dati saglasnost na taj ugovor. Preostale tačke dnevnog reda odnose se na personalna pitanja“, zaključio je dr Balint Pastor.