Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljena deseta sednica Skupštine grada Subotice

02.06.2021.

„Na dnevnom redu sutrašnje, desete sednice Skupštine grada imaćemo deset tačaka među kojima je i donošenje Odluke o obavljanju komunalne delatnosti upravljanja komunalnim otpadom. Ukoliko ta odluka bude usvojena, a nadam se da hoće, stvoriće se pravni uslovi i pravni osnov za funkcionisanje Regionalne deponije u punom kapacitetu“, rekao je predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) na današnjoj konferenciji za novinare u Medija-centru u Gradskoj kući, upriličenoj povodom desete sednice Skupštine grada koja je zakazana za četvrtak, 3. jun 2021. godine, sa početkom u 9.00 časova.

14314_1.jpg

Uz konstataciju da je „Regionalna deponija“ d.o.o. Subotica i danas jedna od najsavremenijih u Republici Srbiji, Pastor je podsetio da ona nije postojala, odnosno nije funkcionisala u vreme kada je doneta još uvek važeća odluka o obavljanju komunalne delatnosti upravljanja komunalnim otpadom.

„Suština ove odluke je da će se nabaviti nova vozila, odgovarajuća posuda i da će se povećati broj zaposlenih u narednom periodu. Odluka definiše osnovne pojmove, metode i aktere procesa prikupljanja i prvi put se identifikuje Regionalna deponija u celom sistemu upravljanja otpadom. Naravno, neće se ništa desiti preko noći. Nova odluka je usklađena sa Zakonom o upravljanju otpadom, ali sve mesne zajednice još treba da se uvedu u ovaj novi sistem. Dok se u potpunosti ne pređe na sprovođenje ove nove odluke važiće i neki delovi stare odluke, a čitav ovaj proces će se dešavati postepeno i u saradnji sa građanima“, istakao je Pastor.

Govoreći o petoj tački dnevnog reda – Donošenje Rešenja o davanju saglasnosti na Prvu izmenu programa poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ – rekao je da je ova tačka veoma važna zato što Grad Subotica konkuriše u okviru programa „Čista Srbija“ koji se finansira iz kredita, po ugovoru koji je država potpisala sa Narodnom Republikom Kinom.

„Trenutno je u toku priprema za drugu grupu lokalnih samouprava u koje spada i Grad Subotica. Javno komunalno preduzeće 'Vodovod i kanalizacija' treba da izmeni program poslovanja zbog toga što su potrebna sredstva za izradu projektne dokumentacije u visini od 8,9 miliona dinara. Polovinu ovog iznosa pokriva Grad iz svojih sredstava, a drugu polovinu u iznosu od skoro 4,5 miliona dinara  JKP 'Vodovod i kanalizacija' i zbog toga treba da se izmeni program poslovanja.  Ukoliko Grad Subotica bude uspešno aplicirao  u okviru programa 'Čista Srbija', a Skupština grada stvara pravne uslove za to, imaćemo najveće investicije u vodovodnu i kanalizacionu mrežu  tokom proteklih pet decenija. Plan je da se izgradi 110 kilometara kanalizacione mreže – 50 kilometara u Subotici, 10 na Paliću, 25 u Bajmoku i 25 kilometara u Čantaviru. U Bajmoku i Čantaviru će se izgraditi i prečistač“, naglasio je dr Balint Pastor.

14314_2.jpg

Na sednici će se, naveo je, doneti i Odluka o konsolidovanom završnom računu Grada Subotice za 2020. godinu, kao i Odluka o izmenama Statuta Grada Subotice.

„Skupština grada se po četvrti put bavi izmenama Statuta Grada Subotice. Usvajanjem ove tačke zaokružiće se postupak izmene Statuta, odnosno uvođenja bunjevačkog jezika u službenu i ravnopravnu upotrebu kao četvrtog jezika na teritoriji grada Subotice. Na prošloj  sednici Skupštine grada Statut je izmenjen, uveden je bunjevački jezik u službenu, ravnopravnu upotrebu. Potom je Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine, 17. maja, doneo odluku o tradicionalnim nazivima naseljenih mesta na bunjevačkom jeziku na teritoriji grada Subotice i ti nazivi su objavljeni 19. maja u 'Službenom listu' AP Vojvodine i 'Službenom listu' Grada Subotice. Naš Statut ima jedan tabelarni prikaz svih naseljenih mesta, odnosno njihovih naziva na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi i tu tabelu treba da dopunimo sa jednom kolonom naziva naseljenih mesta na bunjevačkom jeziku. Skupština grada Subotice, dakle, donosi samo jednu deklarativnu odluku“, zaključio je dr Balint Pastor.