Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Saradnja u oblasti kulture Grada Subotice i Ruskog doma u Beogradu

02.06.2021.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas u Gradskoj kući sa direktorom Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu Jevgenijem Baranovom,  sa kojim je razgovarao o kulturnoj saradnji, razmeni i uzajamnom ustupanju kulturnih programa i naučnih sadržaja između grada Subotice i Ruskog doma, kao i o koordinaciji i zajedničkoj organizaciji različitih projekata iz oblasti nauke i kulture. Sastanku upriličenom uoči promocije dokumentarnog filma „75 godina posle“ u Velikoj većnici Gradske kuće, koji svedoči o našem sugrađaninu Dragoljubu Kaporu i dirljivoj priči o Ruskinji Mariji Meljničenko sagledanoj u kontekstu ratnih zbivanja 1944/45. godine, prisustvovali su član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, Srđan Samardžić, i članovi rukovodstva Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski“, iz Subotice.

14317_1.jpg

Posle sastanka u Zelenoj sali Gradske kuće Srđan Samardžić je, uoči projekcije filma „75 godina posle“, pozdravio prisutne  u Velikoj većnici u ime lokalne samouprave, gradonačelnika Stevana Bakića i svoje ime i izrazio zahvalnost udruženju „Aleksandar Nevski“ što je na ovaj način ostavilo dragoceno svedočanstvo o  junačkoj borbi naših predaka u Drugom svetskom ratu i bratskoj pomoći koju im je u njoj pružio ruski narod.

„Zahvaljujem se i Ruskom domu u Beogradu na podršci koju je zajedno sa nama pružio ovom filmu. Zlo koje se nazivalo nacizmom i fašizmom, kao i mnogo puta pre u istoriji samo pod drugim imenima pokušalo je da pobedi dobro. Tama da nadvlada svetlost. Laž istinu. A pobedila je ljubav. Ljubav prema bližnjem svom. Ona ljubav koja ide srcem na bajonete, koja odgovara molitvom i pesmom na iskušenja i stradanja. Čistom dušom i snagom pravednika“, rekao je Samardžić.

Večerašnja svečanost je, dodao je, u čast i slavu svih naših subotičkih junaka koji su položili svoje živote zajedno sa saborcima iz Crvene armije u borbi za oslobođenje, ali i u borbi za odbranu večnih ljudskih vrednosti i civilizacijskih dostignuća.

 14317_2.jpg

„Njih sve predstavlja danas jedan od poslednjih živih svedoka te borbe, naš sugrađanin Dragoljub Kapor. Sa svojih 95 leta Kapor može da posvedoči o ovim događajima kroz svoju životnu priču, ali i da posvedoči kako je nekada snažno bilo sećanje na oslobodioce koje je vremenom bledelo, pa su i počasti, koje su sve ređe odavane, postale nedostojne njihovog podviga“, istakao je Samardžić.

Naglasio je da poslednjih godina u Srbiji i Subotici ispravljamo tu nepravdu.

„Snažimo kulturu sećanja. Velike godišnjice i velike ljude slavimo onako kako su zaslužili. Dragocene uspomene ovog subotičkog borca otrgnute su od zaborava kroz ovaj projekat. Time je sačuvana priča o hrabrosti, rodoljublju i bratskoj slozi sa ruskim narodom“, zaključio je Srđan Samardžić.

Predsednica  Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski“, Alla Bartošić, navela je da Društvo 3. juna puni 16 godina i da film „75 godina posle“ govori o mnogovekovnoj duhovnoj bliskosti Rusije i Srbije, zajedničkoj borbi protiv fašizma i osećanjima prijateljstva i ljubavi između naših naroda.

14317_3.jpg 

„Snimanje filma smo započeli prošle godine povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom i petnaestogodišnjice rada Društva, ali iz svima nama poznatih razloga film je završen uoči ovogodišnjeg Dana pobede. Naša želja je da se sve što se desilo tokom Drugog svetskog rata nikada više ne ponovi, ali i da ostane u našoj svesti i svesti svih naših potomaka kao iskustvo koje ćemo zauvek pamtiti“, rekla je Alla Bartošić.

14317_4.jpg 

Direktor Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu Jevgenij Baranov je, između ostalog, izrazio zahvalnost svima koji su dali doprinos snimanju ovog filma i naglasio da višedecenijski rad Ruskog doma omogućava jačanje sveukupnih odnosa između Srbije i Rusije i unapređenje saradnje na polju kulture sećanja.

U kulturno-umetničkom delu pograma nastupili su hor SPC „Sveti Roman Melod“, recitator Tanja Guteša i grupa „Rjabinuška“ studija Olge Pugačove „Mon Miraž“.

 14317_5.jpg