Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predstavljen književni prvenac Oliverе Balašević na Letnjoj pozornici na Paliću

03.06.2021.

Na Letnjoj pozornici na Paliću održana je promocija knjige Olivere Balašević pod nazivom „Planeta dvorište“. Uoči teatarskog predstavljanja autorkinog književnog prvenca, prisutnima na Letnjoj pozornici u ime lokalne samouprave, gradonačelnika Stevana Bakića i svoje ime dobrodošlicu na prelepi Palić poželeo je Srđan Samardžić, član Gradskog veća Grada Subotice.

14327_1.jpg

Veliko mi je zadovoljstvo, rekao je tom prilikom Samardžić, da večeras stojim ovde pred vama i da posle duge pauze zajedno otvorimo kulturna dešavanja na Letnjoj pozornici na Paliću teatarskim predstavljanjem knjige naše drage gošće Olivere Balašević.

14327_2.jpg

„Mnogo toga doživljenog je teško rečima opisati, ali je autorka u svom delu autentično, originalno, maštovito i iskreno rekla kako je to odrastati, a sačuvati devojčicu u sebi“, kazao je Srđan Samardžić.

„Kada je neko pre 52 godine dolazio u Suboticu uskom prugom, popularnim ’ćirom’, to znači da ima puno toga da vam priča. Svoju decu sam već  ’udavila’ i nekoliko hiljada čitalaca na sve četiri strane sveta gde je ova moja knjiga putovala u proteklih godinu dana, kad ja nisam mogla, kad ni vi niste mogli. Dobro veče Subotico“, rekla je Olivera Balašević otvarajući promociju svoje knjige „Planeta dvorište“ pred subotičkom publikom.

Postoje gradovi, navela je, koji su sedište neke opštine, koji imaju puno raskrsnica sa semaforima i kružnim tokovima i broje na desetine hiljada stanovnika, ali postoje i oni gradovi koji su opevani u romansama, koji su upisani u biografije poznatih pisaca, sportista, pevača.

„Znate vi o čemu ja govorim, znate ali mislite da nije lepo da to vi sami kažete. A, to je tako 'bački'. Zato je došla jedna odrasla devojčica iz Banata da vam to naglas kaže. Iz jednog sličnog takvog grada u ravnici po broju stanovnika, iz Zrenjanina, a različitog taman koliko se i razlikuju Banat i Bačka. Sto je ulica u Subotici kao i u Zrenjaninu. I na hiljade kuća u njima i oko svake kuće dvorište. 'Planeta dvorište', čitav jedan svet jedne ovdašnje devojčice i nekog tamošnjeg dečaka. O tome sam želela večeras nešto da vam ispričam, ali možda neću ni morati. Možda je pametnije da ovu priču sačuvam za nekog ko je odrastao na betonu, u nekoj zgradi na četvrtom ili sedmom spratu, ni ne znajući da je ostao zauvek zakinut za svoju 'Planetu dvorište', istakla je Olivera Balašević.

14327_3.jpg

Zrenjanin je, naglasila je, za nju oduvek bio mnogo više od mesta rođenja.

„Nikada kasnije u dokumentima nisam naišla na rubriku – mesto odrastanja. O tome pomalo govori i ova moja knjiga. O odrastanju jedne devojčice iz Zrenjanina, ispričana u prvom licu, u periodu od njene pete do petnaeste godine, u jednoj pomalo trošnoj kući u dvorištu sa još šest dvorišnih stanova, u dugoj ulici koja je drugarski tekla uz Begej. I ujutru mirisala na pekaru, po danu na jorgovan, a predveče na prženu kafu. Ova knjiga je ujedno i naisigurnija mapa pomoću koje se može doći do te sakupljene ulice od koje danas postoji samo jedan mali delić nje i to pod drugim imenom. Jer, nema više ni te kuće, ni tog dvorišta. I Begej je u tom delu presahnuo ostavivši za sobom onaj čuveni Most na suvom kao spomenik jednom savršenom detinjistvu, pod ne baš tako savršenim rasporedom zvezda“, rekla je Olivera Balašević.

Dirljivo sećanje na detinjstvo i njenu majku koja je – kako je Olivera Balašević rekla tokom teatarskog predstavljanja svog književnog prvenca – postala heroj njenog detinjstva od onog momenta kada je iz Begaja izvukla gredu i donela je u njihovo dvorište u Ulici Borisa Kidriča, publika je pozdravila gromoglasnim aplauzom.

14327_4.jpg

Nakon teatarskog predstavljanja knjige „Planeta dvorište“, Srđan Samardžić i direktor Narodnog pozorišta u Subotici, Miloš Nikolić, predali su Oliveri Balašević bukete cveća.

Organizatori promocije književnog prvenca Olivere Balašević na Letnjoj pozornici na Paliću su Grad Subotica i Narodno pozorište.