Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor otvorio 15. Međunarodni ultramaraton na Paliću

05.06.2021.

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) danas je, kod Velike terase na Paliću, otvorio 15. Međunarodni ultramaraton na Paliću. Simboličnim presecanjem vrpce od strane Predsednika Skupštine grada Balinta Pastora i koordinatora u Srpskom atletskom savezu Gorana Čegara, otpočeo je ultramaraton na kome ove godine učestvuje oko 80 takmičara iz osam zemalja. Tačno u podne krenuli su takmičari u trkama na šest časova i 24 časa, u ponoć startuje dvanaestočasovna trka i ultramaraton na 100 kilometara, a u nedelju ujutru, u šest časova, počinje trka na 50 kilometara. Trke se održavaju na međunarodno verifikovanoj stazi i istovremeno su i državna prvenstva (24 časa, 50 km i 100 km) i kvalifikacije za svetsko prvenstvo. Organizatori međunarodnog ultramaratona su Ultramaratonski savez Srbije, Ultramaratonski klub „Paligo Palus“ i Srpski atletski savez.

14339_1.jpg

Balint Pastor je, tim povodom, rekao da mu je izuzetna čast što i ove godine može da prisustvuje otvaranju 15. Međunarodnog ultramaratona na Paliću, pored Palićkog jezera, i da je ova sportska manifestacija postala tradicionalna zahvaljujući našoj sugrađanki Elviri Janoši, vrhunskom sportisti koja je nadmećući se u ultramaratonu postigla rezultate koji se i dan-danas pamte u svetu.

„Elvira Janoši je 1995. godine dobila nagradu 'Pro urbe' grada Subotice, potpuno zasluženo, a nakon okončanja svoje sportske karijere, postala je trener i organizator ultramaratona. Zahvaljujući upravo njoj, mi smo danas domaćini državnog prvenstva koje je ujedno i kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Zahvaljujem se i Srpskom atletskom savezu, koordinatoru u Savezu Goranu Čegaru, Ultramaratonskom savezu Srbije i Ultramaratonskom klubu 'Paligo Palus'“, istakao je Balint Pastor.

14339_2.jpg

Juče smo otkrili spomenik Karolju Birou, naglasio je, bivšem gradonačelniku Subotice u periodu od 1902. do 1918. godine koji nije izgradio samo velelepnu Gradsku kuću, već i Veliku terasu, Muzički paviljon, Ženski štrand i Vodotoranj.

„Ovo govorim zato što su sve ove građevine podignute pored ultramaratonske staze i možemo da kažemo da će takmičari ultramaraton istrčati u okruženju ovih naših najlepših građevina. Takmičarima želim sve najbolje, dobre vremenske uslove i dobar vremenski rezultat“, rekao je dr Balint Pastor, i dodao da je subotička lokalna samouprava podržala ovu manifestaciju i tom prilikom Elviri Janoši uručio zastavu grada Subotice.

14339_3.jpg

Prisutne su pozdravili i učesnicima 15. Međunarodnog ultramaratona poželeli puno uspeha u predstojećim trkama, predsednica Saveta Mesne zajednice „Palić“, Marta Dobo, i Goran Čegar, koordinator u Srpskom atletskom savezu.

14339_4.jpg

Ova sportska manifestacija, koja se tradicionalno održava 5. i 6. juna na Paliću, proteklih godina je dobila bronzano priznanje od Međunarodnog ultramaratonskog saveza (IAU). Takmičenje se nalazi u međunarodnom kalendaru, a rezultati će biti svrstani na međunarodnoj rang-listi.

14339_6.jpg

Rezultati 15. Međunarodnog ultramaratona na Paliću

Pobednik dvdesetčetvoročasovnog ultramaratona (Prvenstvo Srbije na 24 časa - seniori) je Mihal Šulja (47) koji je bio pobednik i prošlogodišnjeg, 14. Međunarodnog ultramaratona. Šulja je napravio j404 kruga i pretrčao 214 kilometara, drugo mesto zauzeo je Saša Gacik, a treće Miljan Dimitrijević.

Na Prvenstvu Srbije na 24 časa za seniorke prvo mesto osvojila je, kao i prošle godine, Valentina Nejković (44 godine, napravljeno 258 krugova), druga je bila Vitaminka Zrnić, dok je treće mesto izborila Zorica Vukov iz UK „Paligo Palus“ Palić. Ramona Ianas iz Rumunije pobednik je u apsolutnoj kategoriji sa 349 krugova.

14339_7.jpg

U trci na 100 kilometara koje se bodovalo za Prvenstvo Srbije, trijumfovao je Veljko Popović.

Na Prvenstvu Srbije na 50 kilometara do kraja se vodila neizvesna borba za titulu prvaka. U muškoj konkurenciji slavio je Miloš Dragović, ispred Edvarda Halasa (UK „Paligo Palus“ Palić) i Uglješe Nikolića.