Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvorena izložba „Tako su govorili naši preci“ i predstavljena knjiga Igora Mirovića „Povratak u Logos“

07.06.2021.

U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ večeras je otvorena izložba „Tako su govorili naši preci“, koju je pripremio Srpski nacionalni savet Crne Gore, i održano književno veče na kojem je predstavljena knjiga „Povratak u Logos“ Igora Mirovića, predsednika Pokrajinske vlade.  Na otvaranju izložbe koja ima za cilj da osavremeni i aktuelizuje znamenite istorijske ličnosti i pojedine istorijske periode srpskog naroda u Crnoj Gori, prisutne je pozdravio Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore, dok je izložbu otvorio Dragan Stanić, predsednik Matice srpske. Uz autora knjige „Povratak u Logos“ Igora Mirovića, gosti književne večeri bili su Dragan Stanić i književnici Budimir Dubak i Selimir Radulović. Otvaranju izložbe i književnoj večeri prisustvovali su i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

14342_1.jpg

Momčilo Vuksanović je, tim povodom, rekao kako se Srpski nacionalni savet Crne Gore više od 20 godina bori za očuvanje tradicionalnih vrednosti srpskog naroda na prostoru Crne Gore.

14342_7.jpg

„Izložba 'Tako su govorili naši preci' je naš odnos prema problemima koje kao srpski narod imamo u Crnoj Gori. Pokušavamo da pokažemo da je prisutna milenijumska postojanost srpskog naroda na prostorima Crne Gore. To nedvosmisleno kazuju citati na ovim panoima i to nijedan drugi narod niti nacionalna zajednica u Crnoj Gori ne može da ponudi. Reč je o citatima od Svetog Jovana Vladimira, pa do Petra Lubarde i blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Zahvaljujem se Vladi Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi na pomoći koju su nam pružili jer smo mi već pet godina potpuno izopšteni iz državnih institucija Crne Gore zato što smo se okrenuli prema svom narodu“, istakao je Vuksanović, i dodao da je Srpski nacionalni savet Crne Gore tokom protekle dve decenije putem izdavačke delatnosti ulagao ogromne napore da srpski narod u Crnoj Gori očuva sopstveni identitet.

Dragan Stanić je, otvarajući izložbu, rekao da je neophodno da svi negujemo kulturu sećanja, na način kako je to zaista i bilo, i da ne pravimo falsifikate.

14342_3.jpg

„Izložba 'Tako su govorili naši preci' upravo to i radi – obara falsifikate. Ova izložba nam je potrebna da nas uvek podseti kakva je Crna Gora, kako je mislila, kako je osećala, za šta je stavljala svoju glavu na panj. Neka Crna Gora bude samostalna kao država i za večita vremena, ali neka se ne odriču onoga što jeste, a to je da smo deo istog naroda, iste kulture, istoga jezika, iste crkve. Sve nam je, praktično, isto,  razlikuju nas tako sitne stvari da na njih ne treba gubiti vreme. Treba da idemo zajedno i da gradimo zajednički budućnost tako što ćemo stvarati taj naš kulturni prostor i tako jačati i u ekonomskom, i u državno-pravnom i u svakom drugom pogledu“, kazao je Dragan Stanić.

14342_4.jpg

Igor Mirović je, obraćajući se medijima uoči književne večeri, izjavio da je u njegovoj poslednjoj, trećoj knjizi poezije „Povratak u Logos“ sabrao neka svoja razmišljanja o aktuelnim zbivanjima u svetu i izazovima sa kojima se susreće običan čovek.

„Neke pesme su i proročke, u novembru 2019. godine napisao sam pesmu o virusima iz dubokih pećina koji nas vrebaju, a ovaj trenutak kada su se ti virusi malo primirili iskoristili smo da predstavimo moju knjigu i predstavimo, zapravo, drugu stranu mog života. Onu stranu koja me je još kao srednjoškolca ophrvala jer sam još osamdesetih godina učestvovao na pesničkim susretima i bio zapažen u tim mlađim danima“, rekao je Mirović.

14342_5.jpg

Uz podsećenje da je 1994. godine objavio svoju prvu knjigu pesama („Nebo nad Vizantijom”), a 2004. godine i drugu („Kremen plamen“), Mirović je kazao da je sada aktuelna njegova treća knjiga „Povratak u Logos“ jer je, kako je naveo, večita čovekova borba sa unutrašnjim nemirima, sa preispitivanjem sopstvenog života, sopstvene uloge, uloge njegovog okruženja.

„Jedan deo pesama ima i nacionalnu notu, pevam i o Svetozaru Miletiću, o Jaši Tomiću, o najznačajnijim ličnostima iz istorije Srba u Vojvodini. Na tragu poslednjeg ciklusa u mojoj knjizi nastaće i nova knjiga koja će, nadam se, svetlost dana ugledati do kraja ove godine pod radnim naslovom 'Razgovori u svetioniku'. Taj poslednji ciklus u ovoj knjizi o kojoj ćemo večeras govoriti – 'Svetionici' – zapravo treba da nam osvetle put u neko buduće vreme“, naglasio je Igor Mirović.

14342_6.jpg