Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljen Dečji festival muzike i pokreta „Palićke notice“

15.06.2021.

„U petak, 18. juna, na Paliću održaće se Dečji festival muzike i pokreta 'Palićke notice' uz učešće velikog broja dece ne samo iz Subotice, nego i gostiju iz Novog Sada i Beograda. Festival podržavaju Grad Subotica i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise i nacionalne manjine, kao vid podrške razvoju inkluzivne svesti. Nastup je do sada potvrdilo 15 učesnika, među kojima su škole, udruženja i ustanove socijalne zaštite, a Festival će otvoriti gradonačelnik Stevan Bakić“, rekla je sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru u Gradskoj kući.

14364_1.jpg

Lokalna samouprava je, dodala je, partner OISŠ „Žarko Zrenjanin“ u organizaciji jedne ovako važne manifestacije pre svega zbog činjenice da je Subotica mesto gde se različitost prepoznaje, prihvata, poštuje i gde se uz različitost živi.   

„Veoma je važno da deca iz osnovnih škola i deca sa smetnjama u razvoju prepoznaju koliko su važni jedni drugima, koliko znače jedni drugima, kao što je važno da u deci sazrevaju sve one vrednosti kao što su zahvalnost za sve što imamo, saosećanje sa borbom drugih i istrajnost i trijumf ljudskog duha kada gledamo dete koje ima posebne potrebe da se bori i uspeva u svojim ciljevima“, istakla je Jasmina Stevanović.

Ona je kazala da je veoma važno uspešno sprovođenje inkluzije u obrazovanju, jer, kako je navela, Grad Subotica želi da ta deca imaju život i van svojih kuća, da se socijalizuju, da se druže i rastu sa drugom decom.

14364_2.jpg

„Povezivanje ljudi, brisanje granica, prevazilaženje predrasuda, sinergija - sve su to važni činioci kojima smo se rukovodili u kreiranju ovog događaja koji ima univerzalni cilj - da na najlepši način pokazuje lepotu i vrednost zajedničkog  delovanja i bavi se inkluzijom u suštinskom smislu“, naglasila je Jasmina Stevanović.

Direktorka OISŠ „Žarko Zrenjanin“ Dragana Vučković rekla je da smatra da je sazreo momenat da i škola, i roditelji, i Grad Subotica zajednički istupe i da jednom zajedničkom aktivnošću, masovne i specijalne škole, udruženja, pokažu da mogu i da se takmiče.

14364_3.jpg

„To je jedan veliki korak u pokazivanju tih kapaciteta ovoga grada. Da nije inkluzija samo nešto o čemu pričamo, maštamo, čitamo, o čemu razgovaramo, već da je inkluzija na delu pogotovo kada je u pitanju ova sredina. Otuda ideja da se napravi jedan Dečji festival, nazvali smo ga  festival muzike i pokreta. Sve bi to ostalo na papiru da Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise i nacionalne manjine nije podržao našu ideju. Sa tom idejom pojavili smo se pred Gradom, gde smo našli najveću podršku koja nam je u tom momentu bila potrebna. Zajedno sa njima mi smo započeli i nadam se za nekoliko dana da ćemo uspešno okončati ovaj projekat. Ideja je da ovaj festival postane tradicija u ovom gradu, jer mislim da Subotica treba da bude model, da bude  prepoznatljiva, jer je Subotica grad koji inače živi različitost i mislim da je izuzetno važno da se kao takav grad pokažemo celoj državi“, istakla je Dragana Vučković.

Zamenik direktorke OISŠ „Žarko Zrenjanin“, Vesna Rašeta, kazala je da je, nakon okupljanja učesnika Dečjeg festivala muzike i pokreta „Palićke notice“ kod Letnje pozornice planirana svečana povorka koja će biti predvođena subotičkim duvačkim orkestrom i da će se svi učesnici Festivala Alejom uzdaha, obilazeći Veliku terasu, ponovo vratiti na Letnju pozornicu gde je predviđeno da, u 11.30 časova, počne takmičarski deo programa.

14364_4.jpg

„Imamo pet subotičkih osnovnih škola, tri specijalne škole, jedno inkluzivno udruženje „Svitac“ iz Beograda, decu iz Doma Kolevka i dečji tamburaški orkestar iz Subotice „Iskončići“. Imaćemo i revijalni deo programa u kome će se predstaviti dve baletske škole iz Subotice. Na kraju Festvala sva deca će obići Zoološki vrt, dok će pobednici biti nagrađeni vožnjom brodićem po Palićkom jezeru“, navela je Vesna Rašeta.

14364_5.jpg