Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Natputnjak na Pačirskom putu biće izgrađen do kraja ove godine

21.06.2021.

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Emeše Lalić Urban, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Anita Dimoski, i zamenik gradonačelnika Subotice i nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Imre Kern, obišli su danas radove na „Ipsilon“ kraku, na natputnjaku na Pačirskom putu. Radovi su započeti 18. juna 2021. godine i trebalo bi da budu okončani do kraja ove godine.

14375_1.jpg

Emeše Lalić Urban se ukratko osvrnula na dinamiku radova na izgradnji „Ipsilon“ kraka i podsetila da je krajem decembra 2019. godine pušten u saobraćaj.

„U toku eksploatacije javila se potreba za izgradnjom dodatna dva natputnjaka, jedan na Pačirskom, a drugi na Miljkutskom putu. Na Miljkutskom putu natputnjak je izgrađen 2020. i u decembru prošle godine predat na upotrebu. Ove godine predviđena su  sredstva u budžetu Republike Srbije za izgradnju natputnjaka na Pačirskom putu u iznosu od 250 miliona dinara“, navela je Emeše  Lalić Urban.

Ona je objasnila da će ovim projektom biti izgrađen most od prenapregnutog betona iznad autoputa, dužine oko 80 metara, širine oko 10,5 metara, i da će radovi biti završeni do kraja godine.

14375_2.jpg

„Ovim će se rešiti problematika svih korisnika ovog dela puta prvenstveno poljoprivrednika, ali i drugih učesnika koji koriste Pačirski put“, istakla je državna sekretarka Lalić Urban.

Dr. Balint Pastor je rekao da se izgradnjom Pačirskog natputnjaka rešava problem poljoprivrednih proizvođača, ratara, jer će, kako je naveo, mnogo brže i jeftinije dolaziti na svoje njive, odnosno poljoprivrednog zemljišta.

„Rok za završetak radova je 180 dana, znači do kraja godine ili do polovine januara naredne godine će se izgraditi ovaj natputnjak i time ćemo u potpunosti zaokružiti izgradnju ’Ipsilon’ kraka nakon više od trideset godina. Zahvalio bih se državnoj sekretarki Emeši Lalić Urban i Imreu Kernu, koji je sada zamenik gradonačelnika Subotice, a u dva mandata je bio državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Bez njih ovi projekti se ne bi realizovali. Najbolji dokaz za to je da je više urađeno u poslednjih šest-sedam godina nego u prethodnih 25 godina“, naglasio je Balint Pastor.

14375_3.jpg

On je kazao da je i pomoćnica ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, Anita Dimoski, zaslužna za izgradnju za Subotičane bitnih delova železničke infrastrukture – pruge Beograd-Budimpešta, deonice između Novog Sada i Subotice, odnosno državne granice, i pruge Subotica-Segedin.

„Izgradnja te deonice će početi sledeće godine, a pruga Subotica-Segedin biće izgrađena do septembra iduće godine. To je za nas  Subotičane veoma značajno zato što će u potpunosti dovesti do prosperiteta ovog našeg kraja. Istorija je dokazala da rejon gde pruga prolazi, gde voz prolazi, cveta i u privrednom, i u svakom drugom smislu, ne govoreći o mobilnosti i o tome da će Segedin biti na pola sata, najviše 40 minuta vožnje. To će i Subotičanima, i svima ostalima u potpunosti omogućiti da stanuju ovde, a da rade ili studiraju u Segedinu, i obrnuto, što će dovesti do povećanja cena nekretnina i, generalno, prosperiteta ovog kraja, od Subotice ka državnoj granici. Zbog toga bismo mi Subotičani trebali da budemo zahvalni Vladi Republike Srbije,  odnosno ljudima koji su konkretno doprineli završetku ovih za nas izuzetno bitnih, velikih infrastrukturnih projekata“, naglasio je dr Balint Pastor.

Imre Kern je podsetio da su mu poljoprivrednici u vreme kada je ponovo započeta izgradnja „Ipsilon“ kraka, kao tadašnjem državnom sekretaru, rekli da neće dozvoliti izgradnju „Ipsilon“ kraka ukoliko se ne reši problem Pačirskog natputnjaka.

14375_4.jpg

„Izuzetno mi je drago da posle pet godina od tih razgovora danas stojimo ovde i da mogu da kažem da smo sve učinili da se ispuni obećanje koje smo dali kao Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Do kraja ove godine ovde će biti izgrađen natputnjak“, rekao je Imre Kern.

14375_5.jpg