Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Uručena priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“

22.06.2021.

Predsednik Skupštine grada Subotica dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) večeras je, na  svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće, uručio diplome i plakete priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“. Na predlog Komisije za dodelu zvanja i priznanja, Skupština grada Subotice je na devetoj sednici, održanoj 6. maja 2021. godine donela odluku da se za istaknuto delo i zapažena ostvarenja u 2020. godini priznanje „dr Ferenc Bodrogvari“ dodeli Korneliji Goli, dramaturgu, Silardu Paćiju, istoričaru, i Neveni Mlinko, profesoru srpskog jezika i književnosti.

14377_1.jpg 

Obraćanje prisutnima u Velikoj većnici dr Balint Pastor je započeo citatom Zoltana Kodalja, svetski poznatog kompozitora, muzikologa i muzičkog pedagoga: „Kultura se ne može naslediti. Kultura predaka brzo isparava ako je svaka generacija ponovo ne stekne za sebe“.

„Citirao sam Zoltana Kodalja kako bih istakao koliko treba da poštujemo sve one čiji rad i profesionalni pristup doprinose ovom  ponovnom  sticanju, očuvanju i prenošenju kulturnog nasleđa predaka. Među njima se međutim posebno ističu ličnosti koje to čine na način da i one same stvaraju vrednosti, i to vrednosti, koje će za buduće generacije predstavljati deo njihovog kulturnog nasleđa“, rekao je Pastor.

Naveo je kako je dr Ferenc Bodrogvari svojim bogatim i raznovrsnim opusom bio jedan od takvih, da je predvodio u ponovnom sticanju kulture i prenošenja kulture generaciji svoga vremena, čineći to posvećeno i neumorno.

14377_2.jpg

„Tragično mlad preminuo filozof, profesor univerziteta, pisac, pedagog, aktivan i u oblasti sporta, autor je brojnih monografija, udžbenika i antologija, koautor više knjiga, mnogih članaka i studija. Bio je svestran čovek širokog interesovanja. Za tako kratko vreme stvorio je životno delo koje zaslužuje veliko poštovanje i postavlja se za primer. Priznanje koje nosi njegovo ime jeste znak poštovanja njegovog doprinosa duhovnom i kulturnom napretku zajednice“, istakao je Pastor.

Ovom se nagradom, podsetio je, izražava zahvalnost prema istaknutim mladim stvaraocima koji svoj rad takođe stavljaju u službu ponovnog sticanja kulture naših predaka, prenošenja stvorenih vrednosti i bogaćenja te baštine. 

„Dajemo im do znanja da su nam važni njihovi uspesi i rezultati, da nam znači mnogo što svojim stručnim, naučnim i kreativnim radom doprinose stvaranju novih vrednosti, da prepoznajemo zahtevnost koja ih vodi i kvalitet koji pružaju. Drago nam je što ovaj grad, tako ponosan na svoju kulturu, obrazovanje, istoriju i duhovnu raznolikost, može da se pohvali sugrađanima, i to mladim stvaraocima koji su već dali prilog trajnim vrednostima, koji svojim kvalitetima premašuju ostvarivanje ličnih profesionalnih ambicija služeći tako napretku svoje zajednice“, naglasio je Pastor.

14377_3.jpg

Dobitnici ovogodišnje nagrade „dr Ferenc Bodrogvari“ za svoj doprinos u razvoju kulture grada su Kornelija Goli,  Silard Paći i Nevena Mlinko, – dramaturškinja,  istoričar i profesorka srpskog jezika i književnosti – naveo je Pastor, ističući da oni svojom stručnošću i težnjama verodostojno dokazuju da znanje, spremnost i težnja ka stalnim  samousavršavanjem ne ostaju bez rezultata.

14377_4.jpg

„Danas slavimo njih i zahvaljujemo im na tome što su svojim zapaženim ostvarenjima doprineli razvoju kulturnog života Subotice i jačanju njenog ugleda u zemlji i inostranstvu. Neka ih i dalje motiviše želja za znanjem, nadahnuće i radost stvaranja. Želimo im puno lepih rezultata i mnogo uspeha, i neka njihova dostignuća motivišu i druge mlade ljude da istrajno rade i stvaraju u cilju ostvarivanja svojih ličnih težnji, jer radeći iskreno i kvalitetno ujedno doprinose i kulturnom razvoju zajednice“, zaključio je dr Balint Pastor.

14377_5.jpg

Priznanje „dr Ferenc Bodrogvari“ se dodeljuje istaknutim kulturnim stvaraocima (ne starijim od 40 godina) u oblasti književnosti, nauke, likovne, muzičke, pozorišne i filmske umetnosti koji su svojim delima i činjenjima doprineli razvoju kulturnog života Grada, ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inostranstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini.