Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana 11. sednica Skupštine grada

01.07.2021.

Na 11. sednici Skupštine grada Subotice, održanoj danas u Velikoj većnici Gradske kuće, ukupno je usvojeno 11 tačaka dnevnog reda. Većinom glasova (49 za, 5 protiv i nijedan uzdržan) zvanje Počasni građanin pripalo je Tomislavu Karadžiću, preduzetniku i počasnom predsedniku Fudbalskog saveza Srbije dok su dr Endre Šili predavač na Oksfordu i član Britanskog kraljevskog naučnog društva, Ildiko Lovaš, pisac, profesor mađarskog jezika i književnosti i Dana Radomirović, Josipa Rončević i Tijana Mijović, članice neformalnog udruženja građana “Naše malo je nekome sve” poneli priznanje Pro urbe. Priznanja će laureatima biti dodeljena povodom Dana grada - 1. septembra, na svečanoj sednici Skupštine grada.

14395_1.jpg

Obraćajući se medijima gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je rekao da današnju odluku da zvanje Počasni građanin pripadne Tomislavu Karadžiću ne smatra dodelom nagrade već ispravkom nepravde.
„Ovo zvanje Tomislav Karadžić je svojim zaslugama trebao da ponese odavno, jer se radi o jednom od najuspešnijih privrednika i sportskih radnika kako Subotice tako i Srbije, a u sportskom smislu i van granica Srbije. Čuli smo određene primedbe od jednog malog broja opozicionih odbornika, neutemeljene, zasnovane na citatima nekih navijački ostrašćenih izjava, novinarskim člancima, što ne može da govori o jednom životnom veku kakav je životni vek Tomislava Karadžića. On je dobitnik niza svetskih priznanja poput zlatne plakete UEFA, a dobitnika takve nagrade je jako malo. Počasni je predsednik Fudbalskog saveza Srbije. Tu titulu je imao samo pokojni Miljan Miljanić i niko više. Dobitnik je i majske nagrade, zatim nagrade „Jovan Mikić Spartak“. Iza sebe je odlazeći sa pozicije predsednika Fudbalskog saveza Srbije ostavio jedan od najlepših trening centara u Staroj Pazovi. Pomagao je mnogima u ovom gradu ali je to činio tiho i nenametljivo - naglasio je gradonačelnik Bakić.

14395_2.jpg

Takođe, većinom glasova (52 za , nijednim protiv i jednim uzdržanim), konstatovano je da je predlog za dodelu priznanja Pro urbe usvojen. O dobitnicima priznanja Pro urbe danas su se sa govornice u Velikoj većnici Gradske kuće čule samo reči hvale. Odbornici su posebno isticali blistavu karijeru akademika dr Šili Endrea, napominjali su veliki doprinos Ildiko Lovaš kao pisca i kulturnog delatnika ovog grada i sa zadovoljstvom objašnjavali doprinos neformalnog Udruženja građana “Naše malo je nekome sve”.
Predsednik Skupštine grada čestitao je dobitniku zvanja Počasni građanin i dobitnicima priznanja Pro urbe i pritom se zahvalio gradonačelniku i svim odbornicima koji su učestvovali u raspravi povodom ove dve tačke dnevnog reda.

14395_4.jpg

„Suzdržao sam se, ni reč nisam rekao ali mislim da je rasprava bez obzira na razlike bila dostojanstvena i u granicama normalnog političkog diskursa”, rekao je predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor. .
Osim Odluka o dodeli zvanja Počasni građanin i priznanja Pro urbe na današnjoj sednici Skupštine grada doneta su, između ostalog, i dva Rešenja o davanju saglasnosti na izmenjeni program Javnog preduzeća „Pogrebno“ i doo „Park Palić“, doneta je i Odluka o izmenama i dopunama Poslovnika Skupštine grada Subotice, kao i nekoliko personalnih rešenja.

14395_5.jpg