Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Grad Subotica vodi odgovornu i aktivnu rodnu politiku

02.07.2021.

Subotica je među najboljima u Vojvodini u pogledu rodne ravnoravnosti, odnosno učešća žena u organima javne uprave, ali još uvek ima prostora da se ta slika popravi – rečeno je na današnjem Konsultativnom sastanku i fokus grupi na temu „Žene, mir, bezbednost“.

14400_1.jpg

Sastanak čija je tema bila primena Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1325 vodila je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, a na njemu su učestvovali predstavnici Subotice, Novog Sada, Novog Kneževca, Čoke, Apatina, Kikinde, Vrbasa, Alibunara...

14400_2.jpg

- Pitanje rodne ravnopravnosti se često marginalizuje, pa čak i banalizuje, što nikako nije cilj niti put ka dostizanju rodne ravnopravnosti. Drago mi je što se fokus grupa održava u sredini koja zavređuje da se govori o ovoj važnoj temi, jer je Subotica grad u kome se neguje multikulturalnost i gde vlada dobra atmosfera suživota i poštovanja svih različitosti koje su u temelju našeg društva – naglasila je Brankica Janković.

14400_4.jpg

- U Subotici je prethodnih nekoliko godina napravljen značajan pomak u pitanju učešća žena u procesu odlučivanja, iako još uvek ima mesta za dalji napredak - istakla je Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti. – Pomaka ima u lokalnim mehanizmima unutar lokalne samouprave koji su možda i najvažniji i prvi stepen ka ostvarivanju nacionalne strategije rodne ravnopravnosti. Grad Subotica sprovodi veoma odgovornu i aktivnu rodnu politiku koja se ogleda kroz oblasti kao što su omladinska politika, obrazovanje, kulture, socijalne zaštite, i ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Cilj je svakako da se lokalni mehanizmi podignu na viši nivo, pa će samim tim i primena strategije za rodnu ravnopravnost biti na višem nivou.

14400_3.jpg

Ona je istakla da rodno odgovornu komponentu uvodimo u oblast omladinske politike, ali i u oblast predškolskog obrazovanja, osnovnog i srednjeg obrazovanja.
„U budžetu je najveći deo sredstava usmeren ka ovom cilju orijentisan na podršku u oblasti obrazovanja, kulture, sporta i socijalne pomoći, jer smo mišljenja da je rodno odgovorna politika najprimenjivija u tim oblastima" , rekla je Stevanović i dodala:
„Spremni smo da radimo na lokalu po pitanju unapređenja lokalnih mehanizama, jer smo svesni činjenice da je ostvarivanje rodno odgovorne politike ključno u primeni Nacionalne strategije u oblasti rodne ravnopravnosti, odnosno da je lokal prvi ali možda najznačajniji stepenik."

Poverenica Brankica Janković rekla je da bez izbalansiranog učešća žena i muškaraca nema napretka ni u jednom društvu. Ona je istakla da i unapređenje zakonskog okvira stvara dobre preduslove za poboljšanje u oblasti rodne ravnopravnosti.
Podsetila je i na nedavno usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti, i posebno pozdravila izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, na čije izmene se dugo čekalo, a koje su konačno usvojene.