Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predsednik Skupštine grada predstavio table o životu i delu Lajoša Vermeša

29.07.2021.

Na šetalištu pored obale jezera kod Ženskog štranda na Paliću danas su dr Balint Pastor predsednik Skupštine grada i Mihalj Vermeš  unuk Lajoša Vermeša predstavili 18 tabli na kojima je prikazan život i delo Lajoša Vermeša, osnivača Palićkih olimpijskih igara. Tekstovi na tablama su osim na jezicima koji su u službenoj upotrebi u Gradu, srpskom, mađarskom, hrvatskom i bunjevačkom, ispisani i na engleskom i nemačkom kako bi ih i turisti razumeli. Projekat vredan 100.000 dinara, finansirala je Pokrajinska vlada , odnosno pokrajinski Sekretarijat za obrazovanje, upravu, propise, nacionalne manjine -nacionalne zajednice.

Predsednik Skupštine grada Dr Balint Pastor istakao je da nije slučajno što su table predstavljene ovih dana jer su u toku Olimpijske igre u Tokiju i simbol su poštovanja duhovnog nasleđa istaknute ličnosti našega grada.

„Izuzetno mi je drago što sa profesorom Mihaljem Vermešom možemo predstaviti novih 18 tabli koje govore o liku i delu Lajoša Vermeša kao i o palićkoj olimpijadi. Dosta puta treba reći i nikad nije dosta, mi smo na Paliću  već 1880 godine imali  olimpijske igre zahvaljujući Lajošu Vermešu, znači 16 godina pre modernih Olimpijskih igara  u Atini što znači da je Lajoš Vermeš pokazao put. Bez njega ne bismo imali savremene olimpijske igre, a ni građevine poput Bogojvara, zgrada današnje Riblje čarde, Vile Lujze i ne bismo imali toliko izvrsnih sportista na Paliću i u Subotici koliko smo ih imali i koliko ih i dan danas imamo u Subotici, na Paliću i u našoj okolini“, naglasio je dr Balint Pastor.

 

Kada govorimo o tome da je Subotica grad sportova, kazao je dr Balint Pastor, treba reći da je to zahvaljujući Lajošu Vermešu.

„Zahvaljujem se i porodici što su nam ustupili originalne fotografije jer bez toga mi ovo ne bismo mogli da pokažemo našim sugrađanima  i svim dragim gostima iz zemlje i sveta koji posećuju i Suboticu i Palić. Pre godinu dana  sam rekao da je jedan od stubova naše i politike nove gradske vlasti očuvanje tradicije i  podsećanje na naše velikane, a među njima zapaženo mesto ima Lajoš Vermeš“, rekao je dr Balint Pastor.

Mihalj Vermeš, unuk Lajoša Vermeša rekao je da je veoma dirnut što prisustvuje divnom događaju uz ogrmnu zahvalnost  gradskom rukovodstvu, posebno dr Balintu Pastoru.

„ Realizovali su jednu kreativnu ideju dajući snažan doprinos u negovanju i očuvanju sportskih i uopšte kulturno istorijskih tradicija našega grada. Deda je bio od  10 do 18 godine u Piarističkoj gimnaziji i tu se zaljubio s jedne strane u sport, a sa druge strane u antičke grčke olimpijade i uopšte helensku kulturu što mu je dalo ideju da sa svojom braćom Nandorom i Belom, odnosno sa velikim prijateljem Miklošem Matkovićem organizuje palićke sportske igre po sistemu i po sličnosti antičkim olimpijskim igrama. Uzgred doneli su jedan veoma kreativan kodeks amaterizma što je u to vreme bila jedna velika interesantnost, rekao je Mihalj Vermeš i završio metaforom „Plemenito seme zasejali su u plodno subotičko tlo koje je izniklo, raslo i razgranalo se u visine“.

Predstavljanju tabli prisustvovala je i čukununuka Lajoša Vermeša jedanaestogodišnja Viktorija Vermeš kojoj je, nema sumnje, sport u genima pa se osim plivanjem bavi i jahanjem konja.

Table na šetalištu pored obale jezera postavilo je JP „Palić-Ludaš“.