Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predsednik Skupštine grada najavio 12. sednicu

03.08.2021.

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor na današnjoj konferenciji za novinare u Medija-centru najavio je 12. sednicu Skupštine grada, koja će se održati u četvrtak, 5. avgusta 2021. godine i na kojoj će se razmatrati 41 tačka dnevnog reda. Iako do sada nije bila praksa, odborinici Skupštine grada sastaće se i tokom leta, jer kako je rekao  dr Balint Pastor, ima šta da se radi.

“Ne sećam se da je do sada bila praksa da se tokom avgusta održava redovna sednica, ali je dobro da se držimo ritma koji smo ustanovili na samom početku. Zahvaljujući tome, neke odluke ćemo usvojiti sada, a koje nikada, kalendarski gledano, tako rano nisu usvajane. Na dnevnom redu imaćemo izveštaje o realizaciji programa poslovanja svih 14 javnih preduzeća, javnih komunalnih preduzeća i društva sa ograničenom odgovornošću. Pored toga Skupština će doneti odluke o raspodelii njihove dobiti kao i o pokriću neto gubitka u slučaju JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Subotica trans“, objasnio je  dr Balint Pastor.

Što se tiče JP „Subotica-trans“  razlozi su u potpunosti opravdani, naveo je dr Balint Pastor, jer je prošla godina bila opterećena kovidom i preduzeće je poslovalo u izuzetno otežanim uslovima.

“U slučaju JKP „Vodovoda i kanalizacije“ gubitak još iz 2014. godine pokriće se dobitkom iz pretprošle godine.  Imenovaćemo direktore četiri javna preduzeća – „Vodovod i kanalizaciju“ vodiće najverovatnije dosadašnji  direktor  Đerđ Šugar, kao i „Palić Ludaš“ Marta Dobo. Nova direktorica JP „Subotica gas“  ukoliko joj Skupština izglasa poverenje trebala bi da bude Timea Horvat, zamenica gradonačelnika u prethodnom mandate, a u slučaju JP za upavljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje  na mandatni period od četiri godine će biti imenovan dosadašnji v.d. direktora Ognjen Golubović”, rekao je dr Balint Pastor.

On je napomenuo da je sva procedura ispoštovana i podsetio da je 1. aprila Skupština grada, usvojila odluke  u vezi raspisivanja konkursa u slučaju ova četiri javna preduzeća.

“U slučaju tri preduzeća mandati  direktora ističu u oktobru, a u slučaju JP za upravljanjue putevima, urbanističko planiranje i stanovanje imamo vršioca dužnosti direktora i zbog toga su raspisani konkursi za izbor direktora. Prethodni direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje je, kao što je poznato, pre nekoliko meseci podneo ostavku i zbog toga smo imali v.d. stanje ali me raduje što ono neće trajati godinu dana koliko je zakonska mogućnost nego svega nekoliko meseci”, naglasio je dr Balint Pastor.

Pored toga Skupština će, najavio je dr Balint Pastor, usvojiti izmene odluke o uslovima i načinu isporuke toplotne energije, čime će se obezbediti pravedniji način obračuna potrošene toplotne energije.

“Sa većom šansom ćemo se boriti protiv zloupotreba čega je u ranijem period bilo od strane pojedinih potrošača toplotne energije. Izgradiće se sistem koji će biti pravičniji prema svim korisnicima Toplaninih usluga. Skupština će raspravljati i o zaključku o prihvatanju izveštaja o budžetu Grada Subotice za period od od 1.1. do 30.6., tekuće godine. Doneće se odluka o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju farme svinja u Bajmoku i još neke personalne odluke”, rekao je dr Balint Pastor.

Prema njegovim rečima sledeće zasedanje Skupštine biće svečana sednica povodom Dana grada 1. septembra na kojoj će biti uručena priznanja Pro urbe i Počasni građanin.

“Raduje me činjenica da sve radimo blagovremeno, ništa ne radimo u poslednji čas. Te Odluke o dodeli priznanja Pro urbe i Počasni građanin doneli smo na prošloj sednici, a odluke o direktorima ćemo doneti sada, a  ne 9. septembra kada će se održati redovna sednica Skupštine grada”, kazao je dr Balint Pastor.

Podsetio bih, dodao je dr Balint Pastor, da će se  akcija Udruženja LEUKA održati u petak na Paliću pod sloganom “Dobrota leči” i da je to akcija u vezi upisa u Registar donora matičnih ćelija udruženja LEUKA i Zavoda za transfuziju Opšte bolnice Subotica. U 18 časova je otvaranje tribine, a dva sata kasnije od 20.00 časova će biti koncert na Letnjoj pozornici.

Predsednik Skupštine grada koji je pokrovitelj ove akcije zamolio je sugrađane da u što većem broju postanu donori matičnih ćelija.