Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održan IV Međunarodni skup vinskih viteških redova

07.08.2021.

Nakon živopisnog defilea predstavnika 25 vinskih viteških redova iz zemlje i inostranstva, u organizaciji Vinskog viteškog reda „Sveti Trifun“ Bajmok danas je u centru grada održan  IV  Međunarodni skup vinskih viteških redova. Degustirala su se najbolja vina, uz bogatu gastronomsku ponudu, a održana je i ceremonija prijema novih članova među kojima je bilo i dama. Učesnike i sve prisutne u ime gradonačelnika Stevana Bakića i u svoje ime pozdravio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede.

„Kao što svedoče ukrasi na našoj Gradskoj kući, ovo je kraj u kojem se vekovima ljudi bave voćarstvom, vinogradarstvom i proizvodnjom najkvalitetnijih alkoholnih pića. Ali ovo nije promocija vina i rakije radi njih samih, već smo okupljeni da slavimo tradicionalnu kulturu, zanate i drevna znanja koja obogaćuju i naš savremeni život“, istakao je Samardžić.

Ime Svetog Trifuna i njegov blagoslov oplemenjuje bavljenje proizvodnjom alkoholnih pića, u kojima se uvek mora uživati sa merom i kulturom, naveo je Srđan Samardžić.

„To neka ujedno bude i poruka za ovu priliku – da se zdravimo sa kvalitetnim vinom koje proizvode naši domaćini i njihovi gosti, da to činimo umereno i da uz čašicu probamo i sjajne proizvode proizvođača sira i mesa, koji su takođe sa nama i koji upotpunjuju ovu lepu i prijatnu manifestaciju“, poručio je Samardžić.

Veliki majstor Vinskog viteškog reda „Sveti Trifun“ Bajmok Karolj Molnar istakao je da je izuzetno zadovoljan odzivom sa više od sto učesnika iz 25 vinskih viteških redova. Na ovom skupu prisustvovali su vitezovi vina iz vinskih regija Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

“Presrećan sam što je Subotica danas domaćin vitezovima vina iz četiri regije, što svakako doprinosui razvoju turizma u našem gradu. Ovo je dobra prilika da razmenimo iskustva i da razgovaramo na temu još bolje promocije naših vinskih regija“, rekao je Karolj Molnar.

Ova manifestacija imala je i humanitarni karakter. Prikupljala se pomoć za Boška Gugletu i Vanju Malević.