Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada na svečanom otvaranju 25. Subotičke letnje akademije

09.08.2021.

U svečanoj sali Gradske kuće danas u 9.00 časova, dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), predsednik Skupštine grada Subotice obratio se učesnicima 25. Subotičke letnje akademije.

On je u svom pozdravnom govoru rekao da je Udruženje prosvetnih radnika Mađara Severne Bačke, organizator ovog stručnog programa, tokom skoro tri decenije svoga rada stekao veliki ugled. Počeci su bili teški, naime zbog tadašnjeg političkog raspoloženja udruženje nije moglo da sarađuje sa obrazovnim ustanovama. Sada međutim, zahvaljujući istrajnosti rukovodstva i članova ima značajnu profesionalnu ulogu u obrazovanju na mađarskom nastavnom jeziku u Vojvodini. Pored stručnog usavršavanja prosvetnih radnika i zastupanja njihovih interesa, ovo udruženje bavi se i organizovanjem edukativnih kampova i raznih takmičenja u oblasti obrazovanja za decu i učenike.

Dr Balint Pastor je naglasio značaj 25. godišnjice Subotičke letnje akademije, jer – kako je rekao, to govori o činjenici da prosvetni radnici koji svoje zanimanje doživljavaju pozivom, stalno stručno usavršavanje i doživotno učenje smatraju neizostavnim, pružajući time i primer svojim učenicima, okruženju pa i društvu u celini.

„Školska godina za nama dokazuje da je danas biti nastavnik teže nego ikada. Nastava na daljinu je uvedena bez mogućnosti detaljnih prethodnih priprema, jer se obrazovno-vaspitni proces naše dece nije smeo prekinuti. Međutim, iako se obrazovno-vaspitna delatnost morala nastaviti pod potpuno novim i drugačijim okolnostima punih nedoumica i izazova za prosvetne radnike, oni su iz dana u dan pružali svu potrebnu pomoć i podršku svojim učenicima i njihovim roditeljima.”- naglasio je predsednik.

Dr Balint Pastor čestitao je povodom 25. godišnjice Subotičke letnje akademije i zahvalio na celogodišnjem radu nastavnicima, učiteljima i vaspitačima.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili predsednica Udruženja prosvetnih radnika Mađara Severne Bačke Ibolja De Negri (De Negri Ibolya), pomoćnik ministra zadužen za međunarodne odnose u Ministarstvu za ljudske resurse Mađarske dr Zoltan Lerinci (dr. Lőrinczi Zoltán), predsednik Nacionalnog saveta Mađarske nacionalne manjine mr Jene Hajnal (mgr. Hajnal Jenő), pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš (Szakállas Zsolt) i predsednica Udruženja prosvetnih radnika Mađara u Slovačkoj Iren Fekete (Fekete Irén).

Predavači akreditovanog programa stručnog usavršavanja pod nazivom „Heroji pedagogije” koji se održava između 9-12. avgusta su saradnici uglednih visokoškolskih ustanova iz zemlje i inostranstva na kojem učestvuje 150 polaznika.