Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljen program obeležavanja Dana grada

24.08.2021.

Uoči 1. septembra, Dana grada danas je u Medija-centru predstavljen bogat osmodnevni program ove manifestacije. Član Radne grupe za organizovanje proslave Dana grada Jasmina Stevanović najavila je 4. Subotički polumaraton, koji startuje 29. avgusta, kao uvertiru centralnoj svečanosti. Kako je istakla 1. septembra  sledi već  tradicionalno podizanje zastave uz nastup duvačkog orkestra, svečana sednica Skupštine grada, a u bogatom muzičkom programu nastupiće Aco Pejović, Fenje Mikloš i Subotički simfonijski orkestar.

„ Kao i svake godine, potrudili smo se da u ovih nekoliko dana ponudimo raznovrstan program koji će Subotičanima i svim gostima pružiti priliku da uživaju u ovoj manifestaciji.  Ove godine, u skladu sa prilikama koje prate epidemiološku situaciju, a obzirom na činjenicu da smo programske saržaje formirali u trenutku kada nismo i ne možemo ni danas znati kakve će mere biti na snazi, izostao je program na maloj  koji ove godine ne može biti realizovana obzirom da se nastava odvijala u drugačijim okolnostima u odnosu na sve dosadašnje i učenici nisu bili u prilici da pripremaju programe a i udruženja su tokom godine radila u otežanim uslovima, rekla je  Jasmina Stevanović.

Bogat kulturni program koji prate promocije knjiga, interaktvna predavanja, radionice za decu , razgovori sa umetnicima, filmske projekcije,  za ljubitelje likovne umetnosti planirane su izložbe i još mnogo toga obeležiće takođe ovogodišnju proslavu Dana grada, navela je Jasmina Stevanović.

„Za  2.septembar u 10 časova planiran je sada već tradicionalni događaj u sklopu proslave Dana grada, a to je poseta gradonačelnika i predsednika Skupštine  subotičkom porodilištu, kada daruju   sve  bebe rođene na Dan grada i njihove majke”, dodala je Jasmina Stevanović.

Zamenik radonačelnika Imre Kern istakao je da će proslavu dodatno obogatiti vašar gastronomije i rukotvorina koji će već od subote 28. avgusta biti postavljen u centru grada.

„Nadam se da će svako mogi da pronađe program za sebe. Jedna velika ekipa već više od mesec dana radi na ovome i svima koji su učestvovali u ovoj pripremi zahvaljujem se i čestitam na upornom radu. Uspeli smo da i u ovim uslovima obezbedimo vrlo bogat program 32 manifestacije za osam dana od subote 28. avgusta do 4. s eptembra“, istakao je Imre Kern.

On je rekao da smatra da je urađen dobar posao i kada je reč o Subotičkom polumaratonu.

„Veliki je poduhvat činjenica da će se ove godine na polumaratonu u dečijoj i konkrenciji odraslih naći 1500 učesnika. To potvrđuje da ovaj naš polumaraaton ima veliko interesovanje u zemlji i inostranstvu“, ocenio je Imre Kern.

On je rekao da što se tiče mađarskog dela programa, uspešno je angažovan čuveni bend i čuveni Fenje Mikloš, popularan u Mađarskoj i u ovim krajevima.

Potpredsednik Sportskog udruženja Horizont Žika Savin  objasnio je detaljno trasu Polumaratona čiji je slogan “Trči kroz istoriju” i najavio da će ulice na trasi trke  biti zatvorene od 9 do 14 časova u nedelju, 29.avgusta  i za to vreme zamolio je Subotičane za strpljenje.

„Budimo dobri domaćini kao što su gosti našeg grada do sada i navikli. Ugostimo ih kako dolikuje, jer ova trka je kako od sportskog tako i od turističkog značaja za naš grad. Dolaze nam iz raznih gradova Srbije i iz 17 zemalja. Pozivam sve ljude dobre volje da izađu na ulice i navijaju za naše trkače jer motivacije nikad dosta, a svi znamo šta znači dobar navijač za svakog sportistu“, objasnio je Savin. 

On se  zahvalio gradskoj upravi i svim javnim preduzećima koji svojom svesrdnom pomoći učestvuju u organizaciji trke.

“Stvarno nam maksimalno izlaze u susret i veliko hvala zbog toga. Tu su i policija, hitna pomoć, komunalna polucijia, kao i Crveni krst“, rekao je Žika Savin.
Subotički simfonijski orkestar je i ovoga puta pripremio zanimljiv program. Na koncertu koji je na programu u utorak, 31. avgusta na velikoj bini u centru grada od 21 čas  sugrađanima će izvesti latino kompozicije u aramžmanima za simfonijski orkestar.

„Imaćemo Latino veče, a nastupiće jedan od najboljih svetskih tenora Bela Mavrak. Siguran sam da će svi koji dođu uživati u koncertu – kaže Miloš Nikolić, umetnički direktor Subotičkog simfonijskog orkestra.

Kako je istakao Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije Subotice, za proslavu je iz gradskog budžeta izdvojeno 6,3 miliona dinara.

"Turistički info centar radiće produženo kako bi svi posetioci dobili informacije na vreme. Pripremili smo i dve pešačke ture gradom", najavio je Aleksandar Medaković.