Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana svečana akademija pod nazivom “75 godina organizovanja ORA”

27.08.2021.

Povodom 75 godina organizovanja omladinskih radnih akcija Savez udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije (SORAS) i akcijaši Subotice održali su večeras u Velikoj većnici Gradske kuće svečanu akademiju pod nazivom “75 godina organizovanja ORA". Prisutne iz mnogih krajeva Srbije, Republike Srpske, Makedonije, je u ime gradonačelnika Stevana Bakića pozdravio  Marko Marić, pomoćnik gradonačelnika Subotice koji je tom prilikom podsetio da su najmasovnije radne akcije bile pedesetih godina prošlog veka ali da njihovo organizovanje nije prestajalo sve do raspada SFRJ.

„Večeras se podsećamo i od zaborava otimamo duh Omladinskih radnih akcija, koje su započele još tokom narodno-oslobodilačke borbe i nastavile se nakon oslobođenja zemlje od nacističke okupacije. Desetine hiljada mladih ljudi uložili su svoj rad i trud, bez naknade i pomisli na sopstveni interes, da bi se lečile ratne rane i da bi se obnovili uslovi za život širom bivše Jugoslavije”, rekao je Marić.

14502_2.jpg

Ako je ikad proklamovani ideal „bratstva i jedinstva“ zaživeo u našoj nekadašnjoj državi, to je bilo tokom tih radnih akcija, naveo je Marić.

“Sedamnaest hiljada Subotičana dalo je svoj doprinos kako izgradnji i uređenju drugih krajeva zemlje, tako i unapređenju svog grada, naročito Palića, gde je vaš doprinos bio ključan pri velikom projektu isušivanja i čišćenja Palićkog jezera. Vremena su se promenila ali dela ostaju, kao svedočanstvo jedne plemenite mladosti, koja je sanjala velike snove i imala volju da ih ostvaruje“, naglasio je Marić.

On  je posebno izrazio zahvalnost našem sugrađaninu Branku Buljovčiću, koji se naročito trudi da organizuje nekadašnje akcijaše i čuva uspomenu na njihove zajedničke podvige.

14502_3.jpg

“Grad Subotica mu je u tome pomagao i uvek će biti tu da mu pruža podršku, jer su sećanje i zahvalnost najmanje što možemo da učinimo u čast onih koji su nesebično sebe davali za dobrobit naše zajednice”, dodao je Marić.

Branko Buljovčić predsednik subotičkih akcijaša najavio je  dve velike radne akcije za narednu godinu,pod nazivima “Severna pruga” i “Južni put”.

„Pokrenućemo inicijativu da se naredne godine pokrenu velike radne akcije. Smatramo da imamo dovoljno vremena i prostora da nađemo pravi način da uključimo mlade u ceo posao“, rekao je Buljovčić.

U holu ispred Velike većnice postavljene su izložbe "Podsećanje na 75 godina radnih akcija"  i “75 godina od formiranja Prve subotičke samostalne brigade”.

14502_4.jpg