Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor otvorio konferenciju projekta INPUTRANS

31.08.2021.

U Eko centru na Paliću danas je održana Otvarajuća konferencija projekta „Poboljšanje usluga javnog prevoza u prekograničnom regionu integrisanjem modusa javnog prevoza, razvojem železničke infrastrukture i harmonizacijom transportnih procesa – INPUTRANS“, koji se realizuje u okviru Interrreg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Projekat ima za cilj razvoj železničke infrastrukture i transportnih usluga  radi poboljšanja javnog prevoza putnika i tereta u prekograničnom području putem unapređenja održivog integrisanog sistema javnog prevoza, intermodalnog železničkog saobraćaja i smanjenje uskih grla tokom prevoza. Konferenciju je otvorio narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint).

14509_1.jpg 

Uz konstataciju da mu je drago što je i Subotica partner u ovom za naš  grad izuzetno bitnom projektu, Pastor je podsetio da je jedno od „zlatnih doba“ Subotice bilo i vreme kada je, krajem 19. početkom 20. veka, u ovom gradu izgrađena železnička infrastruktura i kada je Subotica bila povezana sa najvećim gradovima u regionu.

„Uzimajući u obzir tu činjenicu, možemo da očekujemo nešto slično i u današnje vreme. Nadam se da smo na početku jednog novog 'zlatnog doba' Subotice, jer se ponovo radi na izgradnji veoma  važnih projekata koji se odnose na razvoj železničke infrastrukture. Tu, pre svega, mislim na projekat pruge Beograd-Budimpešta koji je opravdano dobio jako puno medijskog prostora, ali i na projekat vezan za rekonstrukciju pruge između Segedina i Subotice. Od tog projekta, koji se realizuje nakon mnogo godina, očekujemo jako puno s obzirom na to da će on dovesti do mobilnosti ovog našeg regiona u najpozitivnijem smislu reči, kao i do njegovog prosperiteta, s obe strane  granice. Drugi deo projekta je izgradnja pruge između Subotice i Baje. Iz Segedina će moći da se dođe u Baju i preko Subotice,  što je  jako bitno i za turizam, i za privredu, i za negovanje  određenih prijateljskih, partnerskih i rođačkih veza“, rekao je Pastor.

On je ocenio da je  projekat INPUTRANS veoma značajan za privredu i kompnije koje posluju u Industrijskoj zoni „Mali Bajmok“.  

„Projekat je izuzetno bitan za privredu, s obzirom na to da će se izraditi studija opravdanosti  i projekat za jedan železnički logistički centar u Malom Bajmoku.  To je u interesu  privrednih društava koja posluju na teritoriji Industrijske zone 'Mali Bajmok' i svakako će dovesti do toga da te firme budu još uspešnije i da se bolje pozicioniraju na tržištu. Nadam se da će, zahvaljujući ovom projektu, biti još privrednih društava koja će želeti da posluju baš na području Subotice, u industrijskoj zoni u Malom Bajmoku“, istakao je Balint Pastor.

14509_2.jpg

Ovaj projekat, dodao je, nije značajan samo zbog privrede nego i zbog građana, turizma i putničkog saobraćaja u  železničkom i autobuskom prevozu, jer predviđa i postavljanje tzv. pilot tabli. Te table će, kako je naveo, pružati mnoštvo informacija o gradu, turizmu, potencijalima i mogućnostima koje stoje na raspolaganju svim građanima koji se nađu u Subotici, bez obzira da li se radi o domaćim ili inostranim turistima, odnosno putnicima.

„Zbog toga još jednom želim da istaknem značaj ovog projekta i da se zahvalim partnerima grada Subotice sa kojima  ćemo zajednički raditi na ostvarenju ovog projekta – glavnom korisniku, odnosno partneru gradu Kiškunhalaš, kao i svim ostalima koji su sa nama  u ovom projektu. Verujem da će ovaj projekat biti uspešan kao što je uspešan i projekat 'Opti bajk' koji se takođe ostvaruje iz IPA fondova. Želim vam uspešan rad i realizaciju ovog  projekta, onako kako je to bilo zamišljeno na početku i u interesu svih građana Subotice“, poručio je dr Balint Pastor.

Zamenik gradonačelnika Grada Subotice Imre Kern je podsetio da će za nekoliko meseci početi radovi i u Subotici na izgradnji deonice brze pruge od Novog Sada do državne granice.

„Ovo je prateći projekat velikim infrastrukturnim projektima. Znamo da uskoro počinje gradnja brze  pruge od Novog Sada do državne granice, a gradi se pruga prema Segedinu. Prošle godine je završena pruga prema Senti tako da se Subotica polako vraća na  onaj položaj koji je imala pre nekoliko desetina godina i postaće čvorište pružnim, odnosno železničkim tokovima iz pravca jug- sever i istok-zapad“, rekao je Kern.

14509_3.jpg

On je podvukao da je na mestu gde ima mnogo velikih fabrika, kao što ih ima u industrijskoj zoni u Subotici, takvu celinu neophodno zaokruži izgradnjom logističkog  centra.

„Ovaj projekat ima za cilj da se izradi idejni projekat logističkog centra i da preko njega u  narednim godinama tražimo sredstva za njegovu izgradnju. Mesto logističkog centra će biti na potezu zapadnog industrijskog  parka, pruga će biti povezana sa železničkim čvorom u Subotici. U projektu Beograd – Budimpešta predviđeno je odvajanje ovog koloseka“, naglasio je Imre Kern.

Državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Emeše Lalić Urban, rekla je da je izgradnja Intermodalnog transportnog logističkog centra svugde veoma bitna, jer pospešuje prevoz robe.

„To podrazumeva da se uključuje više oblika transporta, osim železničkog u Subotici ima veliki značaj i za drumski prevoz.  Logistički centri su bitni u segmentu pretovara i organizacije prevoza. To znači da prevoznici mogu da računaju na najoptimalnije vreme prevoza“, objasnila je Emeše Lalić Urban.

14509_4.jpg

Ona je istakla da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ima izuzetnu saradnju sa subotičkom lokalnom samoupravom.

„Trenutno imamo više projekata na kojima radimo. Najviše njih odnosi se na  železnički saobraćaj, gradi se brza pruga od Beograda do Budimpešte, a početak izgradnje deonice od Novog Sada do graničnog prelaza Kelebija predviđen je već ove godine. Imamo rok za izgradnju od 33 meseca, a u toku su i pripremni radovi za rekonstrukciju pruge Subotica–Segedin, odnosno do granice sa Mađarskom, do Horgoša“, kazala je, između ostalog, Emeše Lalić Urban.

Ukupan budžet projekta iznosi 1.389.567 evra. Vodeći partner je Gradska samouprava Kiškunhalaš, a ostali partneri Akcionarsko društvo za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom „Infrastruktura železnice Srbije“, Naučni institut saobraćaja „Nonprofitno“ d.o.o.  iz Budimpešte, Grad Subotica i Regionalna agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća „Alma Mons“ d.o.o., iz Novog Sada.

Otvarajućoj konferenciji projekta INPUTRANS prisustvovao je i gradonačelnik Kiškunhalaša Robert Filep.