Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Plakete, poklon vaučeri i cveće za majke beba rođenih na Dan grada

02.09.2021.

U okviru sada već tradicionalne posete bebama rođenim na Dan grada, član Gradskog veća Srđan Samardžić, kao izaslanik gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, i predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint)  danas su, poštujući preventivne mere, nadležnima iz Opšte bolnice Subotica u dvorištu bolnice uručili plakete, poklon vaučere i cveće namenjene majkama beba koje su rođene 1. septembra. Ove godine na Dan grada rođene su tri bebe – jedan dečak i dve devojčice.

14515_1.jpg

Grad Subotica preduzima sve da isprati pronatalitetnu politiku Vlade Srbije i Pokrajinske vlade i da unapređuje mere koje se odnose na podršku porodici i deci, rekao je, tim povodom, Srđan Samardžić, i podsetio da je, nakon 13 godina čekanja, početkom februara 2020. godine u Opštoj bolnici otvoren Centar za vantelesnu oplodnju u čiju je izgradnju i nabavku opreme investirano oko 300.000 evra.

Izmenili smo, dodao je, i odluku koja se odnosi na ostvarivanje prava na troškove za vantelesnu oplodnju i na taj način omogućili većem broju bračnih parova da apliciraju za sredstva iz budžeta Grada.

„Ni u vrlo restriktivnom budžetu za 2021. godinu, u kojem smo smanjili izdatke za razne namene, nismo umanjili programe socijalne i dečje zaštite. Za te potrebe opredeljeno je 332 miliona dinara, tako da će se jednokratna pomoć u iznosu od 15.000 dinara za svaku trudnicu i roditeljski dodatak za prvo dete u visini od 10.000 dinara i dalje redovno isplaćivati. Isto tako, ni republička, ni pokrajinska vlast, nisu dozvolile da pandemija utiče na finansijsku podršku porodicama sa decom. To su činjenice na koje smo ponosni“, istakao je Samardžić.

14515_2.jpg

Ponosni smo, naglasio je, i na činjenicu da i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i te kako vodi računa o pronatalitetnoj politici.

„Predsednik Vučić je, poznato vam je, nedavno najavio da će se u narednom periodu raditi i na izmeni Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, što ima za cilj podsticaj rađanja dece i podršku porodiljama. Verujem, i tome se iskreno radujem, da će unapređenje mera pronatalitetne politike doprineti da se rađa još više dece – kako bi živela Subotica, kako bi živela Srbija“, poručio je Srđan Samardžić.

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor je naglasio da je jedan od najlepših zadataka tokom godine – doći u subotičku Opštu bolnicu, čestitati majkama na prinovama i predati im prigodne poklone.

14515_3.jpg

„Nismo, naravno, ulazili u zgradu Bolnice zbog poštovanja epidemioloških mera, ali bez obzira na to, ovde smo da u ime Grada Subotice pružimo podršku i u simboličkom i u suštinskom smislu ovim porodicama, odnosno bebama koje će sledećih godina slaviti rođendan zajedno sa Gradom. I u svojstvu narodnog poslanika mogu da kažem da je prethodnih godina u nekoliko navrata izmenjen republički Zakon o podršci porodicama sa decom. Želeo bih da podsetim da na roditeljski dodatak i na brojnu podršku druge vrste imaju pravo i porodilje koje se bave poljoprivredom, odnosno preduzetnice i da je od 2018. godine drastično povećana pomoć koju dobijaju  porodilje. Naš grad uspešno prati republičke i pokrajinske pronatalitetne mere i mi ćemo na to stavljati akcenat i sledećih godina. Želeo bih da u ime  Skupštine grada Subotice i u svoje ime čestitam ponosnim roditeljima. Nadam se da ćemo sledeće godine, 1. septembra, ovde biti istim povodom i da ćemo govoriti o većem broju dece rođene na Dan grada“, istakao je dr Balint Pastor.

U porodilištu subotičke Opšte bolnice na Dan grada, 1. septembra 2021. godine, rođene su tri bebe. Dečaka (3.000 grama, 49 cm) je na svet donela Bojana Brkić, iz Kruščića, devojčicu tešku 2.900 grama i dugačku 51 cm rodila je Viktorija Piontek, iz Bajmoka, dok je devojčicu tešku 3.180 grama i dugu 51 cm na svet donela Danijela Malbaša, iz Apatina.

 14515_4.jpg