Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić predstavio rezultate rada u 2021. godini

15.09.2021.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sa saradnicima danas je, u Medija-centru u Gradskoj kući održao konferenciju za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada aktuelne gradske vlasti u 2021. godini, kao i prioriteti za naredni period. Čestitajući svim građanima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Bakić je izjavio da je krajem avgusta 2020. godine, kada je imenovan za gradonačelnika Subotice, zbog pandemije virusa korona bila ozbiljna neusaglašenost prihoda i rashoda u budžetu grada, da se u „gradskoj kasi“ trenutno nalazi oko 303 miliona dinara i da je zahvaljujući gvozdenoj disciplini ostvarenje tekućih prihoda oprezno izrađenog budžeta za 2021. godinu za sedam meseci 60,47 odsto od godišnjeg plana.

14559_1.jpg 

„Pored toga što nije bilo dovoljno likvidnih sredstava za izmirivanje tekućih obaveza, budžet grada bio je u nemogućnosti da izvrši povrat pozajmice u iznosu od 350 miliona dinara koju je pozajmio u toku prvih sedam meseci 2020. godine iz sredstava konsolidovanog računa trezora grada. Prvi korak u konsolidaciji bilo je usvajanje rebalansa budžeta u oktobru 2020. godine kojim su rashodi i izdaci budžeta umanjeni za 864 miliona dinara“, rekao je Bakić.

Nakon tog rebalansa, kazao je, krenulo se u rešavanje preoblema vezanih za Apotekarsku ustanovu „Apoteka Subotica“ vodeći računa kako o interesima „Apoteke Subotica“, Grada Subotice i njenih građana, tako i o statusu zaposlenih.

„Ugovor o zakupu poslovnih prostora – apoteka koje su u javnoj svojini Grada Subotice, zaključili smo sa Apotekarskom ustanovom 'Galen farm', a potpisivanjem ugovora sa dobavljačima Apoteke preuzelii smo obaveze o izmirenju 133 miliona dinara, što smo i ispunili. Ovde moram da izrazim ogromnu zahvalnost za nesebičnu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Ministarstvu finansija na čelu sa ministrom Sinišom Malim. Tražili smo 350 miliona, jer smo imali zakonski ugovorene obaveze koje smo morali da ispoštujemo. U prvom dogovoru država je prema svojim finansijskim mogućnostima ponudila pomoć u iznosu od 120 miliona dinara, a ja sam molio da to bude 200 miliona dinara. I ta moja molba je prihvaćena, s tim da smo naknadno dobili još oko 11,5 miliona dinara“, istakao je gradonačelnik Bakić.

14559_2.jpg 

Dodao je da je krajem decembra 2020. godine izvršena još jedna pozajmica sredstava sa konsolidovanog računa trezora grada u iznosu od 150 miliona dinara.

„Taj dug smo vartili do maja ove godine. Obezbeđena su sredstva u visini od 33 miliona dinara i rešen dugogodišnji problem dugovanja grada prema zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju koji su ostali uskraćeni za deo troškova prevoza na posao i sa posla. Nastavljena je i pomoć u prevazilaženju problema u poslovanju JP ’Suboticatrans’, jer smo obezbedili sredstva za nabavku autobusa u ukupnoj vrednosti od 38 miliona dinara“, rekao je Bakić.

Podvukao je da je budžet za 2021. godinu izrađen sa  velikom dozom opreznosti kako u planiranju prihoda tako i u kvalitetnom rasporedu rashoda i da je zahvaljujući gvozdenoj disciplini ostvarenje tekućih prihoda budžeta za sedam meseci 60,47 odsto  od godišnjeg plana.

„Poseban akcenat je dat na nastavku započetih investicija i obezbeđivanju optimalnog funkcionisanja svih organa, organizacija i službi. Nadanašnji dan, nakon izmirenih jutrošnjih obaveza, na budžetu grada se nalazi oko 303 miliona dinara, što jedan grad veličine i geostrateškog značaja poput Subotice mora uvek da ima na svom računu. Rekao bih još samo da smo za ugostitelje i preduzetnike obezbedili jedan od najboljih paketa podrške u našoj zemlji, da smo na prijemima za građane obavili oko 300 razgovora sa građanima i da je pomoć pružena u 79 odsto slučajeva, kao i da su obaveze grada grada po ugovorima o pribavljanju Doma vojske i kasarne ’Kosta Nađ’ iznosile 214 miliona dinara, a da danas taj dug iznosi 111 miliona dinara“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

14559_3.jpg 

Gradski menadžer Zagorka Panić predstavila je najznačajnije projekte koji se realizuju ili bi uskoro trebalo da počne njihova realizacija u oblastima kulture, zdravstvene i socijalne zaštite, zaštite životne sredine i komunalne infrastrukture, turizma, energetske efikasnosti, saobraćajne infrastrukture, a govorila je i o sredstvima izdvojenim za izradu projektno tehničke dokmentacije za nekoliko značajnih projekata.

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, govorila je o sredstvima opredeljenim za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, a predstavila je i mere socijalne politike, kao i ulaganja u kulturu i sport i omladinu.

14559_4.jpg