Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Poboljšanje kvaliteta vode Palićkog jezera – studija izvodljivosti

15.09.2021.

Zahvaljujući podršci Zelenog centra za Zapadni Balkan firma „VTK Innosystem Kft.“ iz Mađarske  je u proteklih godinu dana istraživala i analizirala postojeće podatke o Palićkom jezeru, odnosno ispitivala je mere koje su u proteklom periodu sprovedene u cilju poboljšanja kvaliteta vode jezera, na primer rekonstrukciju Subotičkog prečistača otpadnih voda, odnosno projekat „Ecolacus“ finansiran od strane Vlade Nemačke, koji je još u toku. U procesu ispitivanja „VTK Innosystem Kft.“ je organizovao brojne stručne konsultacije u koje je uključio i gradsko rukovodstvo. U izradi studije izvodljivosti aktivno su učestvovali i Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Javno preduzeće „Vode Vojvodine“, JP „Palić-Ludaš“, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica, DTD vodoprivredno društvo i Grad Subotica.

 14560_1.jpg

Studija izrađena u okviru Projekta i zaključci do kojih se došlo na osnovu rezultata prezentovani su na današnjoj završnoj konferenciji održanoj u Vizitorskom centru na Hajdukovu.

Učesnike konferencije pozdravio je menadžer Projekta, Dr Emil Janak. Zamenik gradonačelnika Subotice, Imre Kern je podsetio prisutne da je jedan od istaknutih ciljeva rukovodstva Lokalne samouprave da vrati nekadašnji sjaj Palića, za šta je neophodno da se kvalitet vode poboljša.

„Prethodnih godina izrađene su brojne studije za unapređenje kvaliteta vode, ali sve one su ostale na nivou ideje, i ni jedna od njih nije realizovana. Poslednjih decenija bilo je svega nekolicina konkretnih investicija koje vredi spomenuti, kao na primer izgradnja novog prečistača 2000-tih godina, čime je značajno poboljšan kapacitet i efikasnost starog prečistača izgrađenog 70-tih, odnosno drugi projekat koji je doneo konkretne rezultate, Projekat „Ecolacus“ koji finansira KFW. Cilj ovog projekta iz više delova jeste da se otpadne vode naselja Palić ne upuštaju u jezero, već da se one kroz novu crpnu stanicu odvode do gradskog prečistača. Prema očekivanjima mere sprovedene u okviru Projekta „Ecolacus“ će stvari pokrenuti u pozitivnom smeru, i u sledećem periodu će dati spektakularne rezultate. Ova nova studija nam nudi sasvim nov pristup, nove perspektive, i postavlja nov sistem razmišljanja za poboljšanje stanja Palićkog jezera. Zahvaljujem Ministarstvu inovacija i tehnološkog razvoja Mađarske, kao i Zelenom centru za Zapadni Balkan da su prepoznali značaj ovog projekta, i da su omogućili izradu Studije. Nadam se da će Zeleni centar i u budućnosti pratiti nove projekte vezane za Palićko jezero, i da će iz ovde prezentovanih predloga razviti ostvarljivi sistemi“, rekao je Imre Kern.

 14560_2.jpg

Nakon što je pozdravio prisutne, državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine, Robert Jakša je istakao da Ministarstvo izuzetno ceni aktivnosti koje iskusne mađarske firme vrše u Srbiji, jer svaki korak je značajan da bismo za buduće generacije stvorili lepše i čistije okruženje.

Izvršni direktor Zelenog centra za Zapadni Balkan, dr Laslo Erleš je rekao da uticaje promene klime kao: ekstremne vrućine, poplave i druge prirodne pojave danas već osećamo direktno, na svojoj koži. Za Zeleni centar je od izuzetne važnosti inicijativa i nastojanje „VTK Innosystem“-a da se Palićko jezero koje se bori sa pregršt ekoloških problema spasi i očuva. Jezero Palić igra istaknutu socijalnu i ekološku ulogu u životu Subotice i njene okoline. Jednu trećinu dosadašnjeg portfolija Zelenog centra za Zapadni Balkan čine vojvođanski projekti. Ciljna teritorija projekata, Zapadni Balkan je izrazito izložen uticajima klimatskih promena, a zastarela infrastruktura još višestruko pojačava ove uticaje. Projekti podržani od strane Zelenog centra za Zapadni Balkan će značajno podstaći razvoj regiona. Do sada su završena dva konkursna ciklusa, a treći ciklus je u fazi evaluacije. Centar je do sada podržao 21 projekat sa ukupno dva miliona evra, i to većinom u oblastima vode, otpada i klimatskih promena. Sledeći poziv za konkursne prijave očekuje se u novembru ove godine.

14560_3.jpg 

Zeleni centar za Zapadni Balkan je je izradu studije odobrio sredstva u iznosu od 35.700.000 forinti, tj. blizu 12,6 miliona dinara. Oslanjajući se na Studiju „VTK Innosystem Kft.“ će aplicirati na dodatna sredstva za sprovođenje neophodnih mera.