Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Dr Balint Pastor narodni poslanik i predsednik Skupštine grada na svečanosti Udruženja za pomoć učenika „Deže Kostolanji“

15.09.2021.

Subotičko Udruženje za pomoć učenika „Deže Kostolanji“ osnovan je 1990. godine. Jubilarni program se zbog epidemiološke situacije prošle godine nije mogao održati, pa je svečanost odložena na 31. godišnjicu osnivanja i održana danas u 18.00 časova u velikoj većnici Gradske kuće na kojoj je prisustvovao i prisutnima se obratio dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), narodni poslanik i predsednik skupštine grada Subotice.

14561_1.jpg

On je u svom obraćanju istakao značaj građanskih inicijativa u sticanju znanja i konkurentnosti mladih, i osvrnuo se na teškoće s kojima su se udruženja građana suočavala početkom 90-ih prošlog veka. Njihove inicijative i ciljevi često su nailazili na nerazumevanje, na pogrešno tumačenje pa čak i na neprijateljski odnos, zato je na početku bilo veoma teško, ponekad i opasno izaći u javnost i zastupati te ideje.

Angažovanost udruženja za pružanje pomoći učenicima i studentima bila je veoma značajna u ta vremena, jer su te organizacije bile skoro jedina mogućnost stipendiranja mladih. Na sreću, situacija je sada već mnogo bolja. Mladi mađarske nacionalnosti u Vojvodini imaju više vrsta pomoći u vidu stipendija odnosno smeštaja u studentskim i učeničkim domovima, kao što je stipendija Mađarskog nacionalnog saveta, stipendija za studente prava, smeštaj u domovima „Kolegijum Evropa“ i Dom „Dr Laslo Rehak“.  

14561_2.jpg

Dr Balint Pastor je istakao istrajnost i zalaganje članova udruženja rekavši da njihov višedecenijski rad i entuzijazam služi za primer kako se i u najteža vremena pronalazi mogućnost kada se želi pomoći.

Inicijator, osnivač i prvi predsednik Udruženja bio je dr Mikloš Uzon. Cilj fondacije je pružanje podrške talentovanim učenicima mađarske nacionalnosti u Vojvodini nepovoljnog materijalnog stanja, jačanje uloge obrazovanja na mađarskom nastavnom jeziku i, naravno, negovanje nasleđa Dežea Kostolanjija.

Stav osnivača i sadašnjih članova udruženja je da je jedan od osnovnih uslova za ostanak i opstanak mladih u zavičaju mogućnost sticanja kvalitetnog obrazovanja. Bez obrazovanih mladih ljudi, zajednica nema budućnost, jer ključ opstanka nacije je u tome da u svakom momentu da valjan odgovor na promene i izazove u svetu.

Udruženje želi da doprinese tome najbolje što može. Da pronađe što više donatora i veća finansijska sredstva kako bi sa što većim iznosima pomogla što većem broju učenika.

14561_3.jpg

Udruženje je godišnje više stotina đaka, a za proteklih 31 godinu više hiljada stipendiralo iz Subotice, Bačke Topole, Kanjiže, Malog Iđoša, Sombora, Apatina, Kule, Odžaka i Vrbasa ili pružila neku drugu vrstu pomoći, kao na primer organizovanje radionice za inkluziju dece ometene u razvoju.

Od osnivanja se neprekidno i intenzivno radi na ostvarenju plemenitog zadatka koji su sebi postavili, jer školovanje dece porodicama predstavlja finansijsko opterećenje, a pomoć, mada ne pokriva sve troškove, uvek dobro dođe.  

U programu povodom obeležavanja 31. godišnjice osnivanja Udruženja za pomoć učenika „Deže Kostolanji“ nastupili su članovi Kruga prijatelja umetnosti „Geza Čat” i bivši i sadašnji učenici subotičke Muzičke škole.

                                                                           Služba za skupštinske poslove