Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Dr Balint Pastor: Za budućnost je najbitnija zdrava životna sredina i razvoj dece

16.09.2021.

Narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Subotice, Dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš (Szakállas Zsolt) obišli su danas Osnovnu školu „Petefi Šandor“ u Hajdukovu, gde su završeni radovi na zameni prozora sredstvima dodeljenim na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, a potom i novoizgrađenu crpnu stanicu na Paliću, finansiranu sredstvima Nemačke razvojne banke KfW u okviru projekta „Ecolacus“.

14563_1.jpg

„Osnovna škola 'Petefi Šandor' uspešno je aplicirala na raspisani konkurs Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Vrednost projekta je 1,27 miliona dinara i zahvaljujući tim sredstvima iz pokrajinskog budžeta, na čemu smo zahvalni pokrajinskom sekretaru Žoltu Sakalašu, zamenjeni su prozori na školi nakon više od 30 godina. Inače, pre tri godine popravljen je krov na školi zahvaljujući takođe sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Na radost 109 dece koja pohađaju nastavu u ovoj školi, radove je veoma kvalitetno izveo jedan preduzetnik iz Hajdukova“, istakao je Balint Pastor.

Žolt Sakalaš je naveo da je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice početkom godine je raspisao konkurs za rekonstrukciju i adaptaciju školskih objekata na teritoriji AP Vojvodine i da su za to bila opredeljena sredstva u ukupnom iznosu od oko 90 miliona dinara.

 14563_2.jpg

„Zamenom prozora na osnovnoj školi u Hajdukovu deci koja je pohađaju obezbedili smo kvalitetniji boravak u objektu, ali i bolje uslove za nastavno obrazovni rad. Pokrajinski  sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice uskoro će raspisati konkurs namenjen za adaptaciju pomoćnih objekata u školi i iskoristiću ovu priliku da pozovem škole da apliciraju na taj konkurs kada bude raspisan“, rekao je Žolt Sakalaš.

U ime učenika, nastavnika, građana Hajdukova i svoje ime, Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice se zahvalila direktorka OŠ „Petefi Šandor“, Ana Sič.

Obraćajući se medijima nakon obilaska crpne stanice na Paliću, Pastor je izjavio da projekat „Ecolacus“ prevazilazi lokalne okvire, da je crpna stanica u probnom radu od juna ove godine i da vrednost te investicije u okviru projekta „Ecolacus“, koji se realizuje uz podršku Nemačke razvojne banke KfW, iznosi oko 500.000 evra.

 14563_3.jpg

„Suština celog projekta je u ekoligiji, naša je namera da voda Palićkog i  Ludaškog jezera bude čistija, to je višedecenijski problem koji se ne može rešiti preko noći. U okviru ovog projekta izgrađeno je oko 17 kilometara kanalizcione meže na Paliću i sada je Palić pokriven sa oko 70 odsto kada je reč o kanalizacionoj mreži. Ova crpna stanica je značajna zbog toga što će se otpadne vode, koje su preko Ludaškog kanala dolazile u Ludaško jezero i direktno ga zagađivale, putem potisnog voda prepumpavati na Gradski prečistač. Cilj gradske vlasti je proširenje kanalizacione i vodovodne mreže na teritoriji grada Subotice. Podsetiću da smo u okviru projekta 'Čista Srbija' aplicirali za sredstva za izgradnju 110 kilometara kanalizacione mreže: 48 kilometara u Subotici, 12 kilometara na Paliću i 25 kilometara u Čantaviru i Bajmoku u kojima će  se izgraditi i prečistaču otpadnih voda. Za budućnost je najbitnija zdrava životna sredina i razvoj dece“, naglasio je dr Balint Pastor.

On je, ovom prilikom, pozvao građane na 53. po redu „Berbanske dane“ u Hajdukovu, trodnevnu manifestaciju koja sutra počinje u ovom naselju.

 14563_4.jpg