Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležena Evropska nedelja mobilnosti

21.09.2021.

Grad Subotica je ove godine, treningom bezbedne vožnje bicikla sa decom uzrasta 12, 13, 14 i 15 godina na poligonu u dvorištu Osnovne škole „Kizur Ištvan“, obeležio Evropsku nedelju mobilnosti, manifestaciju koju je osnovala i čiji je pokrovitelj Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj promociju održivih vidova saobraćaja (biciklizam, pešačenje).

 14576_1.jpg

Izbor dece koja su učestvovala na poligonu je napravljen tako što je veći broj dece iz OŠ „Kizur Ištvan“ radio eliminacioni test znanja na temu bezbednosti saobraćaja. Obuku na poligonu vodili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova. Najbolji dečak i najbolja devojčica nagrađeni su za svoje znanje novim biciklom.

„Svrha akcije nije samo i isključivo edukacija ove grupe mladih ljudi, već i apel svim učesnicima u saobraćaju, kako vozačima motornih vozila tako i drugima, posebno biciklistima, da se ponašaju što bezbednije. To podrazumeva da koriste osvetljenje na svojim biciklima, da se ponašaju predvidivo za druge učesnike u saobraćaju, da koriste tehnički ispravna vozila, da maksimalno fokusiraju svoju pažnju na okruženje i da ne koriste uređaje koji im smanjuju pažnju u saobraćaju“, izjavio je, obraćajući se medijima, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Subotice Petar Pantelinac.

 14576_2.jpg

On se zahvalio JKP „Parking“ Subotica što je omogućilo da prvih pedeset novih registrovanih korisnika usluge „SU bajk“ dobije na poklon 500 dinara kredita za korišćenje ove usluge.

14576_3.jpg