Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Dodeljeni udžbenici za decu iz romske zajednice

23.09.2021.

U Osnovnoj školi „Sečenji Ištvan“, u objektu u Šabačkoj ulici, danas su predati udžbenici za decu iz socijalno ugroženih porodica iz romske zajednice koja pohađaju nastavu u osnovnim školama „Sečenji Ištvan“, „Matko Vuković“, „Đuro Salaj“, „Hunjadi Janoš“, u Čantaviru, i „Vuk Karadžić“, u Bajmoku. Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i Romkinja, Ilija Đukanović, izjavio je, tim povodom, da se svake godine u gradskom budžetu  opredele sredstva za unapređenje položaja romske zajednice u našem gradu i da je ove godine za program „Prevencija napuštanja školovanja“ opredeljeno 766.000 dinara za kupovinu udžbenika za 146 učenika romske nacionalnosti koji pohadjaju školu od prvog do četvrtog razreda.

14577_1.jpg 

„U svim osnovnim školama u gradu nastavu od prvog do osmog razreda ukupno pohađa 745 đaka iz romske zajednice, a u osnovnim školama 'Sečenji Ištvan', 'Matko Vuković', 'Đuro Salaj', 'Hunjadi Janoš', u Čantaviru, i 'Vuk Karadžić', u Bajmoku, čak 624 učenika. Kao predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i Romkinja želim da istaknem da smo u prethodnom periodu uspešno realizovali dva projekta', 'ROMACTED', uz podršku Evropske unije i Saveta Evrope, i 'Interkulturalizam i antidiskriminacija', uz podršku EU i SKGO”, naglasio je Đukanović.

Grad Subotica je, dodao je, odabran da nastavi drugu fazu „ROMACTED“ programa.

 14577_2.jpg

„To govori da smo veoma dobro radili u prethodnom periodu na unapređenju položaja naših sugrađana romske nacionalnosti. U narednom periodu očekuje nas izrada novog Akcionog plana, pa smo iz tih razloga i proširili Savet za unapređenje položaja Roma i Romkinja sa predstavnicima organizacija civilnog društva, privrede, ustanova i institucija našeg grada“, rekao je Ilija Đukanović.

Pored direktora pet osnovnih škola kojima su predati udžbenici, današnjem događaju prisustvovali su i zamenik sekretara Sekretarijata za društvene delatnosti, Magda Fehervari, koordinatori za romska pitanja Grada Subotice, Klaudija Kurina i Stevan Nikolić, i pedagoški asistenti.

14577_3.jpg