Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoreni 24. „Dani pčelarstva“

25.09.2021.

Član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, Srđan Samardžić, danas je u ime gradonačelnika Subotice Stevana Bakića svečano otvorio dvadeset i četvrte po redu „Dane pčelarstva“ koji se na Trgu republike, kod Plave fontane, u organizaciji subotičkog Udruženja pčelara „Pčela“ održavaju od 24. do 26. septembra. Ova tradicionalna manifestacija okupila je 19 proizvođača meda i drugih pčelinjih proizvoda iz naše zemlje, kao i nekoliko proizvođača pčelarske opreme, pribora i alata.

14581_1.jpg

Uz isticanje da u našem gradu pčelarstvo ima dugu tradiciju, Samardžić je, obraćajući se prisutnima, posebno pozdravio mlade i decu koji su, kako je rekao, svojim nastupom uoči svečanog otvaranja  ulepšalu ovu manifestaciju.

14581_6.jpg

„Verujem da će se i neko od tih malih-velikih ljudi u doglednoj budućnosti posvetiti pčelarstvu. Promocija meda i drugih pčelinjih proizvoda značajna je i zbog promocije zdravog načina života putem zdrave ishrane, što je posebno  važno u smislu jedne od preventnivnih mera kao odgovor na izazove kroz koje smo kao društvo prolazili tokom proteklih 18 meseci. Subotička lokalna samouprava podržava naše pčelare na putu da pčelarstvo postane značajna grana poljoprivrede, ne samo kada je reč o ovoj manifestaciji već i u mnogim drugim aktivnostima. Još jednom vas pozdravljam na ovoj prelepoj manifestaciji i u ime gradonačelnika Subotice Stevana Bakića dvadeset i četvrte 'Dane pčelarstva' svečano proglašavam otvorenim“, kazao je Srđan Samardžić.

14581_3.jpg

Nakon svečanog otvaaranja, predsednik Udruženja pčelara „Pčela” iz Subotice, Dragoljub Matić, uručio je Srđanu Samardžiću teglu meda, podsećajući da se po tradiciji na „Dužijanci“ predaje hleb od novog brašna, a na danima pčelarstva - prvi med.

14581_4.jpg

Na današnjoj svečanosti koja je počela povorkom preko Trga slobode sa mažoretkinjama i vitezovima meda iz Subotice i Kiškunhalaša, priređen je prigodan kulturno-umetnički program u kome su nastupili KUDŽ „Bratstvo“ iz Subotice i učenici Ia razreda Osnovne škole „10. oktobar“.

14581_5.jpg

Ponuda na ovogodišnjim danima pčelarstva je bogata, a izlagači imaju sertifikate nadležne veterinarske insitucije o ispravnosti svojih proizvoda.