Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Pomoćnica ministra Aleksandra Čamagić posetila Suboticu

29.09.2021.

„U vreme pandemije i u ovom velikom izazovu pred kojim smo se našli kao društvo, porodica se pokazala kao najsigurnije mesto za svakog pojedinca. Naš zadatak je da porodicu vratimo na mesto koje joj i pripada, a to je centralno mesto u jednom društvu“, izjavila je danas pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić, nakon sastanka u Gradskoj kući sa gradskom menadžerkom i pomoćnicom gradonačelnika za ekonomski razvoj i međunarodnu saradnju Zagorkom Panić, članom Gradskog veća zaduženim za oblast privrede Srđanom Samardžićem i sekretarkom Sekretarijata za društvene delatnosti Jasminom Stevanović, upriličenog povodom njene današnje posete Subotici.

14591_1.jpg

I naša država se, dodala je, kao i većina evropskih zemalja svake godine suočava sa problemom gubitka velikog broja stanovnika.

14591_2.jpg

„Mi smo prošle godine prvi put imali manje od 62.000 novorođene dece, a umrlo je, nažalost, oko 115.000 ljudi, što je zabrinjavajući podatak. Nama svakog dana nestaje oko 100 stanovnika, svake godine grad veličine Šapca i naša država namerava da se uhvati u koštac sa ovim problemom na najvećem mogućem nivou. Formirano je ministarstvo koje će se samo baviti porodicom i demografijom i naš prvi zadatak je da obiđemo što više lokalnih samouprava i sagledamo šta lokalnim zajednicama nedostaje, šta preduzimaju na tom polju,  da istaknemo primere dobre prakse i pomognemo tamo gde je to moguće. Nije uvek sve u novcu, zadatak svih nas koji smo donosioci nekih odluka bez obzira o kom je nivou reč jeste da promovišemo i u centar pažnje vratimo vrednosti koje su jedno vreme bile u zapećku, odnosno da porodicu vratimo na prvo mesto“, poručila je Aleksandra Čamagić.

Jasmina Stevanović je navela da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na nedavno održanom Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti naglasio da je pitanje demografije - pitanje opstanka i Srbije i drugih zemalja i da će pitanje demografije uskoro postati najvažnije političko pitanje.

Uz podsećanje da se moglo čuti da je Srbija uvela veliki broj mera,  i da će se nastaviti sa pružanjem podrške rađanju dece i pojačati finansijski podsticaji za pomoć porodicama i deci, ona je kazala da subotička lokalna samouprava nastoji da prati sve mere koje dolaze sa republičkog i pokrajinskog nivoa i u okviru budžeta, ali i apliciranjem kod viših nivoa vlasti.

14591_3.jpg

„Želimo da ohrabrimo mlade ljude da se ostvare u ulozi roditelja, a roditeljima da pomognemo u proširenju porodice. Zato svakodnevno unapređujemo mere podrške porodici koje i imaju za cilj da, kroz različite usluge i infrastrukturu, našoj deci stvorimo bolju budućnost. Nemoguće je podstaći demografski razvoj bez ulaganja u uslove u kojima deca rastu“, rekla je Jasmina Stevanović.

Podrška sa svih nivoa, dodala je, vetar je u leđa jednom od najznačajnijih pitanja sa kojima se hvatamo u koštac.

„Kako je za pojedinca prvi i najvažniji cilj u životu da dobije potomstvo, tako je i za državu rađanje novih života jedan od ključnih pravaca kojim treba da ide“, istakla je Jasmina Stevanović.

 14591_5.jpg