Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Čestitka gradonačelnika povodom 180 godina bolnice

01.10.2021.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić čestitao je 180. godišnjicu postojanja i rada subotičke Opšte bolnice. Čestitku prenosimo u celosti: „Poštovani lekari, medicinske sestre, tehničari i ostali zaposleni Opšte bolnice Subotica, sa izrazima najvećeg poštovanja čestitam vam 180. godišnjicu postojanja i rada ustanove u kojoj svaki dan lečite Subotičane, unapređujete naše zdravlje i spašavate živote ljudi.

14596_1.jpg

Naša prva gradska bolnica, u pravom smislu te reči, otvorena je 1. oktobra 1841. godine, za vreme gradonačelnika Josipa Sarića i glavnog gradskog lekara dr Antala Kovača. Ona je svoj rad započela iste godine kao prva bolnica grada Beograda i spada među najstarije organizovane ustanove zdravstvene zaštite u našoj zemlji.

U tako dugoj i ponosnoj istoriji nemoguće je pobrojati sve zaslužne subotičke lekare, koji su dali svoj doprinos izgradnji ove institucije. Pomenućemo samo dr Petra Stojkovića, jednog od prvih hirurga, dr Ignjaca Vajsa, u čije vreme je podignut tada najmoderniji bolnički kompleks 1897, koji pored moderne bolnice stoji do danas, dr Paju Ivkovića Ivandekića, čija je uprava obeležila rad bolnice od 1918. do 1950. godine i dr Lajoša Sekera, koji je dao veliki doprinos da se podigne nova bolnička zgrada 1971. godine.

Ovi plemeniti ljudi, čija imena znamo trudom hroničara naše gradske medicine, dr Emila Libmana, postavili su temelj na kojem vi, dragi naši medicinski profesionalci i radnici bolnice, gradite zdravstveni sistem našeg grada i trasirate njegovu budućnost.

Vaše požrtvovanje i samopregorni rad došli su naročito do izražaja tokom pandemije korona virusa, koja nažalost i dalje traje. Zahvaljujem vam se, u ime svih Subotičana, na svemu što činite u veoma teškim uslovima koje stvara nedovoljna svest građana o potrebi vakcinacije.

Zato i ovom prilikom, na dan naših subotičkih heroja u belim mantilima, apelujem na sve sugrađane da se vakcinišu i revakcinišu protiv korona virusa, čime štite svoje zdravlje i daju svoj doprinos da se naša bolnica rastereti, a naši rođaci, prijatelji i komšije, koji se bore za živote Subotičana, vrate u normalan režim rada.

Opšta bolnica Subotica je ponos našeg grada i u narednom periodu ću, kao gradonačelnik, dati sve od sebe da se uslovi za rad u njoj maksimalno unaprede i da se projekat njene rekonstrukcije pokrene u najkraćem roku“.

                                                                                       Gradonačelnik Subotice
                                                                                              Stevan Bakić