Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležena 180. godišnjica postojanja i rada Opšte bolnice Subotica

01.10.2021.

Prigodnom svečanošću u bolničkoj velikoj sali za sastanke, danas je obeležen Dan Opšte bolnice Subotica i 180 godina postojanja i rada ove ustanove sekundarne zdravstvene zaštite koja pruža  zdravstvene usluge najvišeg kvaliteta primenom savremenih dijagnostičkih i terapijskih procedura i metoda lečenja, u skladu sa nacionalnom zdravstvenom politikom. Prisutnima na svečanosti obratili su se direktor Opšte bolnice Subotica dr Slobodan Puškar, lekar na specijalizaciji u Bolnici dr Dušan Novčić, član Gradskog veća Srđan Samardžić kao izaslanik gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) i zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Olivera Ivanov.

14598_1.jpg

U ime gradonačelnika Subotice Stevana Bakića i svoje ime prisutne na svečanosti pozdravio je član Gradskog veća Srđan Samardžić, čitanjem čestitke koju je gradonačelnik uputio lekarima, medicinskim sestrama, tehničarima i ostalim zaposlenima u  Opštoj bolnici.

 14598_4.jpg

U čestitki gradonačelnika se, između ostalog, navodi da im on sa izrazima najvećeg poštovanja čestita 180. godišnjicu postojanja i rada ustanove u kojoj svaki dan leče Subotičane, unapređuju naše zdravlje i spašavaju živote ljudi, da su njihovo  požrtvovanje i samopregorni rad naročito došli do izražaja tokom pandemije korona virusa koja nažalost i dalje traje i da zato i ovom prilikom, na dan subotičkih heroja u belim mantilima, apeluje na sve sugrađane da se vakcinišu i revakcinišu protiv korona virusa.

Predsednik Skpštine grada Subotice dr Balint Pastor je rekao da je danas velika čast biti sa rukovodstvom i medicinskim i nemedicinskim osobljem u Opštoj bolnici iz dva razloga.

„Prvi je što ste svi ovde prisutni, kao i svi oni koji zbog poštovanja epidemioloških mera nisu mogli da budu u ovoj sali, zaista heroji 21. veka, zbog svega što ste učinili i činite tokom pandemije izazvane virusom korona. Drugi razlog je to što nema puno gradova u Srbiji, pa čak ni u regionu, koji mogu da kažu da imaju bolnicu staru 180 godina. I ono o čemu još nije bilo reči, ovo je dvostruki jubilej: s jedne strane Opšta bolnica Subotica slavi jubilej 180 godina postojanja, a sa druge strane ova centralna zgrada u okviru objekata koji čine kompleks subotičke Opšte bolnice postoji 50 godina. U okviru ovog bolničkog kompleksa ima i objekata koji su izgrađeni krajem 19. veka, 1896-1897. godine, zajedno sa ovom kapelom u dvorištu bolnice, i još uvek su u funkciji“, rekao je Pastor.

14598_5.jpg

Instituciju, podvukao je, ne čine objekti, ni zgrade, ni neka druga sredstva, već instituciju čine ljudi.

„U ime Skupštine grada Subotice želeo bih da se medicinskom i nemedicinskom osoblju Opšte bolnice zahvalim na ogromnom trudu, radu, na tome što niste imali vremena ni za šta drugo osim za izvršavanje radnih obaveza. Svima vama, kao i svim građanima Subotice, pa i čitave Srbije, želim da period pred nama bude mnogo lakši, da se vratite normalnom režimu rada, i da sve ovo što je  obeležilo rad Bolnice u minulom periodu ostavimo iza nas. Za to je, naravno, bitna vakcinacija. I ja predlažem građanima Subotice da se vakcinišu i na taj način pomognu ne samo sebi i svojim porodicama, nego i svim ovim divnim ljudima u subotičkoj Opštoj bolnici kojoj još jednom čestitam jubilej, 180. godišnjicu postojanja i rada“, poručio je Balint Pastor.

Zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Olivera Ivanov je, čestitajući jubilej, izrazila zahvalnost svim lekarima, medicinskim sestrama i tehničarima na njihovoj požrtvovanosti, stručnosti, zalaganju i svemu onome što su uložili u prethodnih godinu i po dana kako bi pomogli da građani dobiju vrhunsku zdravstvenu uslugu u borbi sa zlom 21. veka.

 14598_6.jpg

„Koliko je ovaj događaj važan govori u prilog činjenica da je Pokrajinska vlada  u periodu od 2016. godine do danas uložila čak 300 miliona dinara u opremanje ove bolnice, odnosno u nabavku nove opreme, u pronatalitetnu politiku, angio salu. U narednom periodu planiramo da ta ulaganja budu još veća, da čim se steknu uslovi započnu građevinski radovi na rekonstrukciji bolnice i da se u što kraćem roku privedu kraju“, rekla je dr Olivera Ivanov.

Uz konstataciju da se Dan Opšte bolnice Subotica i ove godine obeležava u uslovima pandemije izazvane virusom Kovid-19, Slobodan Puškar je naveo da je od zbrinjavanja prvog kovid pozitivnog pacijenta u Srbiji, u martu prošle godine,  do danas u subotičkoj Opštoj bolnici hospitalizovano oko 3.500 pacijenata, od kojih je njih 300 bilo na intenzivnoj nezi, odnosno respiratorima.

14598_2.jpg

„Tokom proteklih 18 meseci u respiratornoj ambulanti pregledano je 14.000 pacijenata, urađeno je 25.000 briseva na Kovid-19, kao i 5.000 skenera. Taj, najteži ispit postavljen pred Bolnicu od njenog osnivanja, mi smo svi zajedno položili sa najvišom ocenom. Uz ove brojeve kovid segmenta Bolnice, urađeno je 500 koronarnih intervencija, značajan broj infarkta, 1.800 porođaja i više od 9.000 operativnih zahvata. Dakle, sve vreme trajanja kovid infekcije i angažovanja ogromnih resursa u kovid delu Bolnice ni ostali pacijenti nisu bili, niti će biti zapostavljeni“, rekao je Puškar i dodao da ni u poslednjih godinu i po dana, uprkos izuzetnim finansijskim naporima države vezano za suzbijanje kovid pandemije investicioni program naše države, u smislu nabavke nove opreme, nije zaustavljen ni kada je reč o subotičkoj Opštoj bolnici.

Dušan Novčić je, između ostalog, podsetio da je zahvaljujući inicijativi predsedniku Aleksandra Vučića i realizaciji  Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja pokrenuta modernizacija zdravstvenog sistema koja obuhvata nabavku nove opreme i novih lekova, ali i zapošljavanje mladih lekara i medicinskih sestara.

14598_3.jpg 

„U našoj ustanovi od oko 200 lekara trenutno je nas 50 na specijalizaciji i subspecjalizaciji, a samo u poslednjih godinu dana primljeno je 27 lekara i 66 sestara“, naveo je Novčić.

14598_7.jpg