Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

10.10.2021.

Polaganjem venaca na spomenike žrtvama fašizma danas je obeležen 10. oktobar, Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu. Vence na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, položile su brojne delegacije. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac je položila delegacija koju je predvodio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio načelnik Okruga, Bojan Šoralov. Obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma, gradonačelnik Bakić je rekao da je ovaj spomenik mnogo više od umetničkog dela i da je on svetinja za naš grad, jer su pod njim sahranjeni oni koji su, tih oktobarskih dana, pre 77 godina odlučno stupili u borbu protiv zla koje je okupiralo njihovu rodnu grudu više od tri godine.

 14614_1.jpg

„Kako ih je predvodio za života, tako sa svojih šest istaknutih palih boraca i počiva njihov slavni komandant Jovan Mikić Spartak. Subotički junaci iz 1944. sahranjeni su ovde, zajedno sa sedam žrtava okupatorskog terora iz 1941. godine. Time je simbolički zatvoren krug, između onih koji se nisu mirili sa zlom koje nas je okupiralo pre osam decenija i onih koji su ga konačno porazili pre sedamdeset i sedam godina“, kazao je  Bakić.

Naveo je da je nedavno obnovljeno istorijsko zdanje Žute kuće, iza čije se, kako je rekao, prelepe arhitekture tokom okupacije krio zloglasni zatvor i mučilište u kojem je, uz desetine drugih Subotičana, herojski stradao i jedan od vođa otpora, Matko Vuković, koji ovde počiva.

„Te 1941. godine prvi je mučki ubijen Lazar Nešić, na trećem spratu Gradske kuće. Mnoge lepe subotičke palate postale su poprište zločina, kao i naše idilične ulice, na kojima su građani u aprilu 1941. pokošeni mitraljezima. Ugledni novinari, lekari i subotički građani vešani su u centru grada. Domaćini i ratari su streljani po selima, a čitava naselja, poput Mišićeva, Bajmočke rate, Novog Žednika, Bačkog Dušanova i Višenjevca, proterana su u logore“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Uz isticanje da su nebrojeni zločini i nepravde obeleželi tri godine okupacije i da je vrhunac tih strahota bilo proterivanje 4000 subotičkih Jevreja u logore smrti, iz kojih se samo mali broj vratio u svoj grad, gradonačelnik je kazao da je svemu tome  na kraj stala herojska Crvena armija, koje je na današnji dan 1944. godine, zajedno sa Subotičkim partizanskim odredom, oslobodila naš grad i spasla ga od ideologije šovinizma, mržnje i nasilja.

14614_2.jpg 

„Grad Subotica je ove godine, posle mnogo vremena, obeležio i početak Drugog svetskog rata na ovom prostoru i to ćemo nastaviti da činimo i narednih godina, uvek na drugoj tački stradanja u našem gradu i okolini. Da se ne zaboravi zašto uvek moramo da slavimo 10. oktobar! Da se pamti od čega su nas izbavili oni koji počivaju ovde i na groblju crvenoarmejaca. Naš grad je poslednje počivalište za tri stotine ruskih junaka koji su ginuli na frontovima koji su i nekoliko stotina kilometara daleko od Subotice. Oni i njihova komanda izabrali su naš grad, jer su doživeli srdačnu i bratsku ljubav Subotičana prilikom slavnog dela oslobođenja i znali su da ćemo ovde uvek sa najvišim pijetetom čuvati njihove grobove“, podvukao je Bakić.

Podsetio je da nas je protekle godine napustio i Dragoljub Draško Kapor, poslednji živi učesnik veličanstvene pobede nad fašizmom u našem gradu.

„Kapor je tokom svog dugog života svedočio sa velikom energijom o slavnim danima, na čemu smo mu zahvalni, jednako kao na njegovoj borbi.  Nećemo dozovoliti nikada da se zaborave vrednosti koje su on i njegova generacija branili i odbranili. Subotičani, srećan nam dan oslobođenja“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Nakon gradonačelnikovog obraćanja, potpredsednik SUBNOR-a Srbija i predsednik SUBNOR-a AP Vojvodine, Jovo Barošević, uručio je gradonačelniku Stevanu Bakiću zahvalnicu SUBNOR-a Srbije.

14614_3.jpg 

Barošević je, tim povodom, izjavio da se zahvalnica SUBNOR-a Srbije gradonačelniku Bakiću dodeljuje „za doprinos u razvijanju i osavremenjavanju tradicija oslobodilačkih i odbrambenih ratova i očuvanju tekovina antifašističke borbe Srbije“, na predlog Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica i SUBNOR-a AP Vojvodine.

Prisutnima se obratio i predsednik Gradskog odbora SUBNOR Subotica, Maksim Bakrač,  koji je, između ostalog, izrazio zahvalnost subotičkoj lokalnoj samoupravi na negovanju svetlih tradicija Narodnooslobodilačke borbe i aktivnom učestvovanju u svim manifestacijama koje organizuje Gradski odbor SUBNOR-a Subotica.  

14614_4.jpg 

U ime ambasade Ruske Federacije u Beogradu venac na Spomenik žrtvama fašizma položila je delegacija koju je predvodio Aleksej Tarovskij, savetnik u ambasadi i trgovinskom predstavništvu Ruske Federacije u Srbiji. U ime Pokrajinskog odbora SUBNOR-a venac je položila delegacija koju je predvodio predsednik Jovo Barošević, a vence su položile i delegacije SUBNOR-a Apatin i Sombor, Jevrejske opštine Subotica, kao i delegacije brojnih udruženja, političkih partija, stranaka i nevladinih organizacija.

Na spomen-kompleksu palim crvenoarmejcima – vojnicima Trećeg Ukrajinskog fronta, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi gde su, takođe, položeni venci i gde se služio parstos za pale junake Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, u ime grada Subotice venac je položila delegacija koju je predvodio gradonačelnik Stevan Bakić.

14614_6.jpg