Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Zaživeo postupak priznavanja prethodnog učenja

13.10.2021.

Politehnička škola u Subotici prva je škola u Srbiji u kojoj je moguće steći kvalifikacije kroz priznavanje prethodnog učenja putem postupka kojim je omogućeno ljudima koji nemaju formalno obrazovanje u nekoj oblasti, ali su kroz rad naučili da obavljaju određeni posao, da steknu sertifikat i da se na taj način njihovo radno iskustvo i vrednuje. Na prigodnoj svečanosti, upriličenoj tim povodom u Politehničkoj školi, danas je prva uverenja o priznavanju prethodnog učenja i o stečenim kompetencijama dobilo 13 zaposlenih Regionalne deponije d.o.o. Subotica. Reč je o dokazivanju znanja koje je već stečeno, a ne o obukama.

 14622_1.jpg

Obraćajući se prisutnima u ime subotičke lokalne samouprave, gradonačelnika Stevana Bakića i svoje ime, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede Srđan Samardžić izrazio je zahvalnost svim institucijama koje su doprinele realizaciji postupka priznavanja prethodnog učenja i čestitao našim sugrađana koji će dobiti uverenja za znanja i veštine stečene kroz radno i životno iskustvo.

14622_2.jpg

„Realizacija procesa priznavanja prethodnog učenja je još jedan značajan alternativni put sticanja kvalifikacija. Obrazovanje je stub razvoja, a Zakonom o nacionalnom okviru kvalifikacija i Zakonom o dualnom obrazovanju, na oba nivoa približavamo privredu obrazovanju, što je razvojno najvažniji element u sistemu obrazovanja. Kao jedan od pionira dualnog obrazovanja u našoj zemlji Grad Subotica je na vreme prepoznao njegov značaj, prednosti koje ono nudi i potrebu da u tom smislu pruži punu podršku uvođenju novih obrazovnih profila. U cilju nesmetanog funkcionisanja lokalne zajednice, subotička lokalna samouprava takođe vodi računa da podstiče upis učenika na deficitarne obrazovne profile i u tom cilju stimuluše učenike prvih razreda srednjih škola trogodišnje struke, dodeljujući 30 stipendija učenicima koji pohađaju nastavu kroz dualno obrazovanje“, naglasio je Srđan Samardžić.

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih, Miloš Blagojević, izjavio je da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripreme za uvođenje postupka priznavanja prethodnog učenja sprovelo uz podršku projekta „Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Republici Srbiji“ u koji je, kao jedan od pionira, bila uključena i Politehnička škola iz Subotice.

 14622_4.jpg

„Uz podršku projekta čiju je realizaciju finansirala Evropska unija, pripremljeni su pravilnici, razvijene procedure i instrumenti za ocenjivanje, pripremljena neophodna dokumentacija i započeto je pilotiranje kroz koje je proveravano kako predložena rešenja funkcionišu u praksi. Ulazimo u jedan proces za koji se nadamo da će biti i dugotrajan, i izuzetno kvalitetan, pre svega kada govorimo o celoživotnom učenju i obrazovanju. Dugujemo veliku zahvalnost i Politehničkoj školi i Regionalnoj deponiji koji su, zajedno sa nama, prvi ušli u ceo ovaj  proces“, naglasio je Blagojević.

Prisutnima su se obratili i šef II sektora operacija u Delegaciji EU u Republici Srbiji, Martin Klauke, direktor Agencije za kvalifikacije, prof. dr Časlav Mitrović, rukovodilac Centra za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Gojko Banović, direktor Regionalne deponije u Subotici, Gligor Gellert, i direktor Politehničke škole Iso Planić.

Nastavnici Politehničke škole su se, zajedno sa kolegama iz Tehničke škole iz Vlasotinca, pripremali za pilotiranje postupka priznavanja prethodnog učenja – za zidare, armirače, tesare i rukovaoce građevinskom mehanizacijom. Ovo su samo četiri od devet obrazovnih profila koliko je Ministarstvo prosvete izabralo za pilotiranje, a na osnovu analize potreba tržišta rada i nezaposlenih koji su na evidenciji NSZ.

 14622_3.jpg

Nakon rada sa kandidatima za dobijanje uverenja o priznavanju prethodnog učenja i o stečenim kompetencijama, polaganju ispita su, pored direktora i nastavnika (savetnika i ocenjivača) Politehničke škole prisustvovali i predstavnici Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, Nacionalne službe za zapošljavanje, vođa tima implementiranog Projekta i direktor Regionalne deponije.

Projekat „Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Republici Srbiji vredan 1,38 miliona evra, finansirala je Evropska unija. Projekat je započeo sa realizacijom februara 2019. godine, i sprovodio se do kraja avgusta 2021. godine.