Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Karavan „Digitalna ekspedicija“ u Subotici

23.10.2021.

Karavan „Digitalna ekspedicija“, pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, ovog vikenda je u poseti svojoj desetoj stanici - Subotici. Na događaju na Trgu slobode Subotičani će imati priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

14642_1.jpg

Pomoćnica ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Biljana Barošević,  izjavila je na otvaranju Karavana „Digitalna ekspedicija“ da je Srbija zahvaljujući zalaganju i energiji predsednika Aleksandra Vučića ostvarila napredak u mnogim oblastima, među kojima je i oblast digitalizacije.

 14642_2.jpg

„Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je, prepoznajući značaj digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti, podržalo inicijativu premijerke Ane Brnabić i uzelo učešće u realizaciji ovog projekta značajnog za sve građane Srbije. Cilj Ministarstva, u skladu sa kampanjom 'Srbija bez barijera', jeste da obezbedi jednake uslove za sve građane i život bez barijera, čemu svakako doprinose inovativne aktivnosti, kao što je karavan 'Digitalna ekspedicija', istakla je Biljana Barošević.

Na zvaničnom otvaranju Karavana „Digitalna ekspedicija“ prisutnima se, u ime subotičke lokalne samouprave, gradonačelnika Stevana Bakića i svoje ime obratio član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, Srđan Samardžić, koji se, tom prilikom, zahvalio premijerki Ani Brnabić i partnerima projekta i istakao veliko zadovoljstvo što će građani Subotice imati priliku da u naredna dva dana saznaju pregršt zaista korisnih informacija i bliže se upoznaju sa digitalizacijom i njenim prednostima.

14642_3.jpg

 

„Predsednica Vlade je zaista mnogo učinila da se proces digitalizacije u Srbiji odvija velikom brzinom i tu infrastrukturu mora da prati i sticanje novih znanja i veština. Zato je dragoceno što ćemo tokom ovog vikenda u Subotici imati predavanja i obuke za građane. Mi smo inače, kao drugi grad u Srbiji, uspostavili šalter za registraciju na eUpravu i drago nam je da sada pružamo, kroz učešće u ovom projektu, još prilika Subotičanima da poboljšaju svoju digitalnu pismenost i koriste sve mogućnosti koje pruža digitalizacija“, naglasio je Samardžić.

Među partnerima karavana „Digitalna ekspedicija“ je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) koji uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sprovodi projekat „Nove veštine za nove industrije – Nacionalni program prekvalifikacija za IT“ sa fokusom na prekvalifikacije za IT sektor za nezaposlena lica, uključujući i posebnu inicijativu za unapređenje digitalne pismenosti i digitalnih veština starijih građana i građanki.

Poseban program digitalne pismenosti za starije biće pilotiran u 20 gerontoloških centara i domova za smeštaj odraslih i starih širom Srbije, a obuhvatiće predavanja i radionice na temu komuniciranja preko interneta, u najširem smislu, kao i nabavku neophodne opreme kako bi se korisnicima pomenutih ustanova omogućio lakši pristup digitalnim uslugama i proizvodima. U cilju digitalne transformacije u Srbiji, program će doprineti digitalnoj pismenosti i smanjenju generacijskog jaza, koji je postao još intenzivniji tokom pandemije Kovid 19.

14642_4.jpg

Osim pomenutih partnera, ovaj projekat se sprovodi uz podršku u Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost” - koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion.

Tokom naredna dva meseca karavan će posetiti još šest gradova Srbije i tom prilikom građani će se upoznati sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka: kako se dolazi do određene informacije, kako da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo.

14642_5.jpg