Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležena 150. godišnjica MKC „Nepker“

25.10.2021.

Mađarski kulturni centar „Nepker“ sinoć je, pozdravnim obraćanjima, dodelom priznanja i prigodnim kulturno-umetničkim programom obeležio 150. godišnjicu postojanja i rada. Na svečanosti, koja je počela intoniranjem himni Srbije i Mađarske, jubilarna zahvalnica dodeljena je i Gradu Subotici. U ime subotičke lokalne samouprave priznanje je preuzeo Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede.

14643_1.jpg

Obraćajući se prisutnima u ima Grada Subotice, gradonačelnika Stevana Bakića i svoje ime, Samardžić je rekao da je MKC „Nepker“, negujući kulturu i tradiciju pripadnika mađarske nacionalne zajednice kao prelepi deo mozaika bogatstva različitosti Subotice, doprineo očuvanju prepoznatljivog subotičkog duha u kome se prožimaju i stapaju vanvremenske i univerzalne ljudske vrednosti i vrline svih naroda koji zajedno i složno vekovima žive u našoj Subotici.

14643_4.jpg

„Trebamo da budemo ponosni na to da i u Republici Srbiji, i u Subotici, svaka zajednica ima prostor da neguje i razvija svoj kulturni, prosvetni i društveni život, kao i na činjenicu da živimo u vremenu kada ubiremo plodove vekovnog suživota na ovim prostorima oličenim u bliskim odnosima naše zemlje i Mađarske. Nedavno započeti zajednički veliki infrastrukuturni projekti su najbolji dokaz, ali i mnogo dosadašnjih realizovanih projekata. Samo zajedno, oslonjeni jedni na druge i posvećeni zajedničkom napretku možemo u lepšu, bolju i pravedniju budućnost, idući brzim prugama, autoputevima ili biciklističkim stazama , ali suštinski važno, duboko zagledani u svoja srca voleći svoje, a iskreno pošujući druge i njihove  različitosti“, naglasio je Srđan Samardžić.

Prisutnima na proslavi jubileja u svečanoj sali „Deže Kostolanji“, u zgradi MKC „Nepker“, obratili su se i predsednica MKC „Nepker“ dr Marta Takač, konzul u Generalnom konzulatu Mađarske u Subotici, Đerđ Balog, potpredsednik Nacionalnog kulturnog fonda Mađarske, Balaž Buš, i predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, Aron Šutuš.

14643_3.jpg

Priznanja nagrađenima  uručili su Hajnalka Bodrogi i Bela Bodrogi, izvršni direktor i generalni sekretar MKC „Nepker“.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupio je Folklorni ansambl „Kečkemet“, iz Kečkemeta.