Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor obišao radove na gasifikaciji MZ „Zorka“

28.10.2021.

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) obišao je danas radove na  nastavku izgradnje distributivne gasne mreže na području Mesne zajednice „Zorka“, u ulici Pokret nesvrstanih. Pastor je, tom prilikom, izjavio kako su radovi na proširivanju gasne mreže u MZ „Zorka“ počeli juče, da obuhvataju četiri ulice u dužini od oko 2,5 kilometara i da subotička lokalna samouprava nastoji da razvoj gradskih i prigradskih mesnih zajednica bude ravnomeran, kao i da realizuje njihove prioritete.

14647_1.jpg

Uz podsećanje da su početkom septembra, u Jasenovačkoj  ulici u MZ „Novo selo“, počeli ovogodišnji radovi na proširivanju gasovodne mreže, dr Balint Pastor je naveo da JKP „Suboticagas“ svake godine proširuje distributivnu gasnu mrežu za deset kilometara i da će se ove godine, pored MZ „Novo selo“ i MZ „Zorka“, gasovodna mreža proširivati i na područjima još šest mesnih zajednica: „Dudova šuma“, „Radanovac“, „Mali Radanovac“, „Ker“, „Gat“ i „Aleksandrovo“.

14647_2.jpg

„Nakon ovih radova u MZ 'Zorka' moći ćemo da  kažemo da je uveden gas u većinu regulisanih, legalizovanih ulica. Ono što je problem, i to ne želim da ostavljam ispod tepiha, jeste da ima puno ulica koje nisu regulisane. Niko se time prethodnih decenija nije bavio. Ova gradska vlast pokušava da i te probleme rešava. To je razlog zbog kojeg se u određenim ulicama ne može uvesti ni vodovod, ni kanalizacija, ni gas. To je pravno prethodno pitanje, a kada se to reši onda će se moći uvesti infrastruktura i u te ulice, kao što se to čini sada na području ove četiri ulice u Mesnoj zajednici 'Zorka'“, naglasio je dr Balint Pastor, i dodao da novoj direktorki JKP „Suboticagas“, Timei Horvat, želi mnogo uspeha na novoj funkciji.

Radove i ovogodišnje planove vezane za gasifikaciju predstavila je direktorka JKP „Suboticagas“ Timea Horvat.

„Vrednost radova na proširivanju distributivne gasovodne mreže u ovoj godini na teritoriji ovih osam mesnih zajednica je oko 18 miliona dinara i zavisiće od konačnog obračuna radova na terenu. Nadamo se da će  Skupština grada Subotice na narednoj sednici usvojiti izmenu Odluke o opštinskim putevima, jer po važećoj Odluci do 1. novembra se mogu vršiti raskopavanja na javnoj površini. Preduzeće smo koje ima puno potrošača, korisnika i mnogo zainteresovanih budućih potrošača. Ukoliko se ova odluka usvoji, nastavićemo sa radovima pod uslovom da nam to, naravno, vremenski uslovi dozvole“, istakla je Timea Horvat.

14647_3.jpg

Ona je navela kako će na proširenu distributivnu gasnu mrežu u MU „Zorka“ moći da se priključi oko 150 potencijalnih potrošača, da je sve ugovorne obaveze koje je JKP „Suboticagas“ u ovoj godini preuzelo sa rokom završetka do 31. septembra i realizovalo i da je ostalo još oko 60 korisnika sa kojima je zaključen ugovor, s tim da su rokovi izvođenja do ili tokom 2022. godine.

„S rezervom bih izjavila da tražimo mogućnosti za uvođenje gasa na rate i to pre svega na inicijativu predsednika Skupštine grada dr Balinta Pastora, s obzirom na to da na njegov Kabinet stiže puno takvih pitanja. Građanima bi to puno značilo, ima mnogo zainteresovanih iako je cena priključka preko 100.000 dinara. Razmatramo mogućnost otplate na rate. Plan i program poslovanja je u pripremi i moramo da nađemo utemeljenje u i finansijskom, i u  pravnom aspektu“, rekla je Timea Horvat.

Predsednik Saveta MZ „Zorka“, Adam Pletl, zahvalilo se u ime svih meštana ovog dela grada JKP „Suboticagas“ na gradnji oko 2.500 metara gasovodne mreže.

14647_4.jpg

„Mreža se gradi kroz najgušće naseljena mesta i mislim da će biti dosta zaintersovanih za priključak na gasovod. Bilo koja investicija dobro je došla na 'Zorku'“, rekao je Adam Pletl.

Današnjem događaju prisutvovao je i Imre Kern, zamenik gradonačelnika Grada Subotice.     

14647_5.jpg