Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Ozvaničena promena naziva OiSŠ „Žarko Zrenjanin“ u OiSŠ „Dr Svetomir Bojanin“

29.10.2021.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić prisustvovao je danas svečanosti upriličenoj povodom ozvaničenja promene naziva subotičke OiSŠ „Žarko Zrenjanin“ koja od početka ove školske godine nosi ime čuvenog psihijatra i psihoterapeuta dr Svetomira Bojanina. Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, rekao da mu je izuzetno drago što je  imao priliku da obiđe Osnovnu i srednju školu „Dr Svetomir Bojanin“ i da se uveri da ime nije sve što je novo u ovoj dragocenoj ustanovi za obrazovanje i vaspitanje dece sa smetnjama u razvoju.

 14649_1.jpg

„Od svog osnivanja, 1957. godine, škola koja je nosila ime Žarka Zrenjanina prešla je dug put, od trošnog objekta u Zagrebačkoj ulici, do ove školske zgrade, u koju ulažemo svake godine, kako bismo obezbedili da i učenici, i zaposleni u ovoj, školi imaju najbolje uslove za boravak i rad“, kazao je Bakić.

Pošto je ova škola, istakao je, tokom decenija postala ozbiljan regionalni centar za obrazovanje dece sa posebnim potrebama, uz veliki broj defektologa različitih profila i drugih stručnih lica koja se bore za bolji kvalitet života učenika, potpuno je prirodno što je školski odbor odlučio da ustanova ponese ime profesora dr Svetomira Bojanina, našeg znamenitog neuropsihijatra i jednog od utemeljivača neuropsihologije razvojnog doba.

„To je jedna lepa počast za još uvek izuzetno aktivnog stručnjaka, čija dela mnogo pomažu kako nastavnicima, tako i roditeljima. Posvećenim profesionalcima, koji se trude oko dobrobiti i razvoja svakog učenika, želim da poručim da Grad Subotica izuzetno ceni njihov rad i da ćemo se truditi, kao i do sada, da pružamo maksimalnu podršku. Tako smo ove godine izdvojili čak 17,9 miliona dinara za redovno funkcionisanje, milion dinara za kupovinu učila i opreme, dok smo u prvu fazu obnove toaleta uložili 400.000 dinara. Realizovana je i montaža prilagođenog alpinističkog zida za nastavu fizičkog, u vrednosti od 900.000 dinara“, naglasio je Bakić.

14649_2.jpg

Grad Subotica je, dodao je, u projektno-tehničku dokumentaciju za uređenje dvorišta uložio 400.000 dinara, a sa 557.000 dinara je učestvovao u troškovima njegovog betoniranja, uz podršku AP Vojvodine.

„Koristim priliku da direktorici i nastavnom osoblju čestitam novo ime škole i novu fazu njenog razvoja, da se u ime svih Subotičana zahvalim na važnom poslu koji rade za naš grad i našu državu Srbiju i da im poželim nove uspehe i dobre rezultate“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Po rečima direktorke škole Dragane Vučković, škola je ponela ima čuvenog dečjeg psihijatra  od koga su svi učili kako se radi sa decom, i da su Uprava i zaposleni u školi više nego ponosni što nosi ime jednog takvog čoveka.

 14649_3.jpg

„Kada osećanje ponosa postane stanje u nama, ono porađa energiju života koja nam je svima potrebna. Kada na naša vrata uđe neko dete, naš zadatak je da se vodimo rečima profesora Bojanina koji nas je učio da dete moramo da razumemo i volimo baš onakvo kakvo jeste i da moramo da pratimo njegov prirodni i spontani razvoj. Uslovi su tu, visoko edukovani kadar je tu, i to je ono što je meni reklo da je sada momenat da škola promeni ime“, kazala je, između ostalog, Dragana Vučković.

 14649_4.jpg