Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljena 15. sednica Skupštine grada Subotice

03.11.2021.

„Na dnevnom redu petnaeste sednice Skupštine grada ukupno će se naći 34 tačke dnevnog reda. Raspravljaćemo o Izveštaju o ostvarenju budžeta grada Subotice za period od 1. januara do 30. septembra 2021. godine i pošto su i cifre, i ostvarenje apsolutno na mestu želeo bih da čestitam i gradonačelniku, i Gradskoj upravi na takvim rezultatima. Odbornici će, naravno, imati mogućnost da se izjasne o tim rezultatima, mada mislim da neke velike rasprave neće biti s obzirom na to da je i predstavnik opozicije u Odboru za finansije i budžet Skupštine grada glasao za, tako da očekujem da Zaključak o prihvatanju devetomesečnog Izveštaja o ostvarenju budžeta možda čak i jednoglasno bude usvojen”, istakao je predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) na današnjoj konferenciji za novinare u Medija-centru u Gradskoj kući, upriličenoj povodom 15. sednice Skupštine grada koja je zakazana za četvrtak, 4. novembar 2021. godine, sa početkom u 9.00 časova.

 14655_1.jpg

Pored toga, krenuće se i u postupak izrade Izmene dela Plana generalne regulacije VIII za zone „Željezničko naselje” i „Makova sedmica” i deo zone „Mali Radanovac”, naveo je dr Balint Pastor, i dodao da je osnovni razlog izgradnja železničke pruge.

„Nadam se da ćemo na sutrašnjoj sednici izmeniti Odluku o opštinskim putevima, ulicama i nekategorisanim putevima, jer je ova odluka značajna iz nekoliko razloga. S jedne strane, proširiće se nadležnosti upravljača lokalnih puteva, to jest našeg Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica, i omogućiće mu se da vrši investitorsku funkciju na izgradnji i rekonstrukciji javnih puteva, a radi se, naravno, i o mogućnosti ustupanja radova. Drugi razlog zbog kojeg je ova odluka bitna jeste onaj o kome je bilo reči pre nekoliko dana, kada smo bili na obilasku radova na proširenju gasovodne mreže u Mesnoj zajednici 'Zorka'. Po sada važećoj odluci, ulice se mogu raskopavati od 1. marta do 1. novembra tekuće godine, a nakon izmene ove odluke infrastrukturni radovi će se moći obavljati i od 1. novembra tekuće godine do 1. marta naredne godine, ukoliko to vremenski uslovi budu dozvoljavali. Ono što je još bitno i što još treba reći jeste da se ovo rešenje odnosi samo na javne površine koje nisu obuhvaćene Planom zimskog održavanja lokalnih puteva i koje su van kolovoza, trotoara, biciklističkih staza i parking prostora. Ovi radovi neće negativno uticati na rad Zimske službe, odnosno na usporavanje saobraćaja u zimskim uslovima“, naglasio je dr Balint Pastor.

Na dnevnom redu će, naveo je, biti i Donošenje Odluke o izmenama Odluke o stipendiranju studenata sa teritorije grada Subotice.

14655_2.jpg 

„Kao što znate, grad svake godine stipendira 100 studenata i tu se, osim osnovnih kriterijuma, u obzir uzimaju još neki kriterijumi. Nakon izmene ove odluke u još većoj meri u obzir će se uzimati socijalni položaj studenata, odnosno roditelja studenata i zbog toga će ovaj sistem biti još pravičniji“, istakao je dr Balint Pator.

Dodao je da će se doneti i Odluka o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji grada Subotice.

„Ovom odlukom će se regulisati status dobrovoljnih vatrogasnih društava, nakon usvajanja Zakona o dobrovoljnom vatrogastvu u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Poznato vam je da u nekoliko mesnih zajednica na području grada Subotice pojedina vatrogasna društva imaju i te kako dugu tradiciju i veoma važno funkciju. Dobro je što će se njihova uloga prepoznati i u ovoj odluci o funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji grada Subotice“, napomenuo je dr Balint Pastor.

 14655_3.jpg

Ostale tačke dnevnog reda, kazao je, odnose se na izmenu statuta javnih i javno-komunalnih preduzeća zbog uvođenja u službenu upotrebu bunjevačkog jezika, kao i na neka personalna rešenja.

„Još ćemo videti da li ćemo u decembru imati jednu ili dve sednice Skupštine grada. Po tradiciji, uvek početkom meseca, odnosno prvog četvrtka u mesecu je redovna sednica Skupštine grada, ali smo prošle godine imali još jednu sednicu zbog usvajanja budžeta. Videćemo u narednih nekoliko nedelja, u zavisnosti od toga kada će budžet biti pripremljen, da li možemo da sačekamo i predlog budžeta i održimo jednu sednicu u decembru, ili da imamo dve sednice, kao što smo imali i prošle godine. Ja sam siguran da će budžet svakako biti usvojen pre katoličkog Božića, kako je bilo i prošle godine, a što se, pre toga, vrlo retko dešavalo“, rekao je dr Balint Pastor.