Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana operativno-taktička vežba „SISTEM 2021“

05.11.2021.

Ministarstvo unutrašnjih poslova organizovalo je danas operativno-taktičku vežbu subjekata i snaga sistema zaštite i spasavanja u Republici Srbiji „SISTEM 2021“ u vezi sa vanrednim događajima i situacijama. Vežba „SISTEM 2021“, istovremeno organizovana na 50 lokacija u  24 grada i 26 opština u Republici Srbiji,  u Subotici je održana na lokaciji Vodozahvata I u ulici Zorkina i uključila je angažovanje svih subjekata i snaga sistema smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama na lokalnom nivou. Tokom vežbe „SISTEM 2021“, u prostorijama MUP PU Subotica, na Segedinskom putu, zasedao je Gradski štab za vanredne situacije. Na dnevnom redu druge vanredne sednice Gradskog štaba za vanredne situacije, koju je sazvao komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Stevan Bakić, bila je jedna tačka - Izvođenje operativno-taktičke vežbe zaštite i spasavanja „SISTEM 2021“.

14662_1.jpg

Član Gradskog štaba za vanredne situacije grada Subotice i izvršilac za poslove odbrane i vanrednih situacija u Gradskoj upravi, Slobodan Banjanin, izjavio je, tim povodom, da je pretpostavka nastalog događaja da je zemljotres visokog intenziteta zahvatio teritoriju Severnobačkog upravnog okruga, da je najveći intenzitet bio u Subotici i da je potres na lokaciji Vodozahvata I izazvao velike probleme.

„Usled zemljotresa, na Vodozahvatu I, centralnom kompleksu gde se vrši proizvodnja i snabdevanje vodom grada Subotice dolazi do oštećenja na objektu gde su uskladišteni rezervoari sa hlorom. Tom prilikom se urušava krovna konstrukcija i dolazi do oštećenja dva rezervoara sa komprimovanim hlorom što dalje dovodi do nekontrolisanog isticanja hlora. S obzirom na to da se hlor veoma brzo ekspanduje iz rezervoara, za veoma kratak vremenski period formira se zagađujući oblak koncentrovane toksične materije, koji preti da ugozi zdravlje i živote stanovništva u okolini komleksa i dovodi do promena i degradacije životnog okruženja. U toku produžetka podrhtavanja ugroženi zaposleni su panično i neorganizovano započeli napuštanje objekata, usled čega je došlo do lakše povrede tri zaposlena. Evakuaciju iz objekata JKP 'Vodovod i kanalizacija' izvršilo je troje lica. Kad je zemljotres dostigao maksimalnu amplitudu, na delu objekta u kojem se nalazi mašinska zgrada došlo je do obrušavanja dva pregradna zida usled čega su dva zaposlena zadobila teške telesne povrede“, objasnio je Banjanin.

14662_3.jpg 

Prilikom potresa, dodao je, došlo je i do oštećenja mašina za proizvodnju, oštećenja elektroinstalacije i električnih uređaja, kao i vodovodne mreže, tako da je nastala potpuna obustava rada.

„Pokušavajući da ukaže prvu  pomoć jedan radnik je kontaminiran usled udisanja hlora. Putem sredstava javnog informisanja i poverenika civilne zaštite zaposleni i građani okolnih ulica  dobijaju uputstva o daljem postupanju prilikom sprovođenja evakuacije i zbrinjavanja. Ekipa za pružanje prve pomoći ukazuje prvu pomoć zaposlenima koji su povređeni. Policijske patrole PU u Subotici raspoređuju se na pogodnim mestima kojom prilikom vrše zabranu prilaska građanima i vozilima i usmeravaju ih u bezbednim pravcima. Takođe obezbeđuju nesmetan prolazak vozilima Hitne pomoći i vozilima Vatrogasno-spasilačkih jedinica. Pošto na navedenoj lokaciji duva zapadni vetar brzinom od oko pet metara u sekundi postoji realna opasnost da kontaminirani vazduh od hlora dospe do prvih kuća u Erdutskoj ulici. Iz toga razloga, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije grada Subotice naređuje evakuaciju građana iz Erdutske ulice. Evakuaciju će biti izvršena autobusima JP 'Subotica-trans', a prihvat će izvršiti pripadnici Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica kao i pripadnici civilne zaštite grada Subotice. Na lokaciji isticanja hlor će biti oboren vodom, a njegovo neutralisanje će izvršiti pripadnici VSJ Subotica u sadejstvu sa DVD 'Matica'“, naveo je Slobodan Banjanin.

 14662_4.jpg

Vežba „SISTEM 2021“, u  kojoj je i u Subotici učestvovalo  oko 120 ljudi, prikazala je  trenutni stepen pripremljenosti i sinergiju svih subjekata i činilaca u odgovoru na elementarne nepogode i tehničko-tehnološke nesreće.

14662_5.jpg