Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predsednik Vučić prisustvovao svečanom otvaranju fabrike „Boysen“

19.11.2021.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas, u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“ u Subotici, svečanom otvaranju fabrike nemačke kompanije BAS Boysen Abgassysteme d.o.o, koja spada u vodeće svetske proizvođače izduvnih sistema za automobilsku industriju, i poručio da su upravo takve fabrike, u kojima je proces rada robotizovan i automatizovan, potrebne našoj zemlji.

14697_1.jpg 

„Ponosan sam na ono što ste uradili gospodine Gajzel, ali i na to što ste to uradili u Srbiji. Ovo je za naše unuke, za one koji dolaze. Ovo je najmodernija fabrika koju imamo u Srbiji danas, sve je robotizovano i automatizovano. U Srbiji ovako nešto nije postojalo. Razgovarao sam i sa radnicima, iz Subotice, Bačke Topole, neki su iz Požarevca. U ovoj fabrici radiće 500 ljudi i ti radnici su naš ponos. Što se tiče infrastruktire mislim da je u poslednjih pet, šest godina više izgrađeno nego u prethodnih nekoliko decenija. Potrebno je da nastavimo, da privlačimo investitore, da verujemo u sebe“, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, nemački investitori su sigurni investitori, oni pružaju stabilnost našoj zemlji.

„Otvorio sam ili položio kamen temeljac za 250 postrojenja, ali ovakvo nešto se ne sreće! Za ovo živite i za ovo se borite“, rekao je Vučić.

14697_2.jpg

On je naveo da je važno da Srbija nastavi da privlači investitore i veruje u sebe i da naša zemlja, posmatrano za 2020. i 2021. godinu, može da bude najbolja u Evropi po kumulativnoj stopi rasta. 

- Potreban nam je ubrzani razvoj, Vojvodina mora da uhvati korak sa Beogradom, ako ne i da ga prestigne. Za Suboticu imamo još mnogo stvari da uradimo, najvažnije je, da ne pominjem Gradski stadion i Narodno pozorište, da će država Srbija u rekonstrukciju Opšte bolnice uložiti oko 4,9 milijardi dinara, odnosno više od 40 miliona evra.  Ovde, na severu Srbije prosto nam je sve na raspolaganju, kako smo u prethodnih 30 godina uspeli sve da uništimo pitanje je za istoričare. Danas smo na dobrom putu, važno je da vidimo kako treba da nastavimo“, naglasio je predsednik Vučić.

Ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib je istakao da je nova fabrika u Subotici još jedan uzorni projekat nekog nemačkog investitora i „simbol izuzetnih ekonomskih odnosa dve zemlje“.  

14697_4.jpg

„Nemačka preduzeća su sve aktivnija, a investicije su od 2000. godine premašile 3,5 milijardi evra. Nemačka preduzeća su stvorila na desetine hiljada radnih mesta u Srbiji. Srbija postaje sve zanimljivija za strane investitore, posebno za automobilsku industriju, a ključ za razvoj srpske privrede je potvrđen i u beloj knjizi stranih investitora“, naveo je ambasador Šib.  

14697_4.jpg

Predsednik grupacije „Boysen“ Rolf Ditel Gajzel zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na prisustvu, kao i ostalim članovima Vlade Republike Srbije. Predsednik korporacije rekao je da je ovo najnovija firma kako u Nemačkoj, tako i Srbiji koja će ostvariti velike promete na 25 lokacije širom sveta. 

14697_3.jpg

„Na površini od 38 hiljada kvadratnih metara proizvodićemo i ulagaćemo mnogo. Biće novih radnih mesta za više od 500 zaposlenih. Imamo velike planove za promet, ovde u Srbiji, što će se uložiti u dodatno proširenje fabrike na što više lokacija. Mi krećemo punom parom i uvereni smo da ćemo proizvodnju postepeno povećavati u naredne dve godine“, kazao je Rolf Diter Gajzel.

 14697_5.jpg

Grad Subotica obezbedio je 10 hektara građevinskog zemljišta u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“, a vrednost ulaganja je 65 miliona evra i predstavlja jednu od najznačajnijih grinfild investicija u Srbiji.

14697_6.jpg

14697_7.jpg