Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada održao je sastanak predstavnika NIS a.d. i MZ Palić, Hajdukovo i Šupljak

22.11.2021.

Danas u 17.00 časova, u prostorijama Mesne zajednice Hajdukovo održan je sastanak na kojem su bili prisutni predstavnici Naftne Industrije Srbije a.d., sekretari MZ Palić, Hajdukovo i Šupljak kao i članovi saveta ovih mesnih zajednica. Sastanak je sazvao narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Subotice, dr Balint Pastor, u cilju blagovremenog obaveštenja građana o nastavku istraživanja na lokalitetu Palić.

 14701_1.jpg

Menjajući dosadašnju praksu, ovo rukovodstvo grada smatra za sebe obavezujućim informisanje građana o svim dešavanjima koja se realizuju na području grada Subotice. Građani imaju pravo na sve informacije i niko im ne može uskratiti pravo da budu blagovremeno i u celosti obavešteni o tome šta se dešava u njihovom neposrednom životnom okruženju.

Sastanku je prisustvovao i Imre Kern, zamenik gradonačelnika Subotice, koji je sa predsednikom Skupštine tokom proteklih meseci u više navrata kontaktirao rukovodstvo kompanije kako bi se postigao dogovor da se građanima predmetnog područja izađe u susret i objasne ciljevi, okolnosti i uslovi radova koji se izvode u blizini njihovih naselja. 

NIS a.d. se shodno dogovoru sa dr Balintom Pastorom i Imreom Kernom odazvao pozivu i obratio se predstavnicima ovih mesnih zajednica. Predstavnici NIS a.d. su prezentovali planirane vrste, obim i dinamiku istražnih radova i dali odgovore na postavljena pitanja radi ostvarenja obostranog interesa.

14701_2.jpg 

U trenutku kada je energetska kriza sve više izražena, kako u našoj državi tako i u drugim zemljama vezana za gas kao energenta, bilo bi od opšteg interesa da se obezbede uslovi za istraživanje gasa na navedenom prostoru, a potom i uslovi za privođenje gasa komercijalnoj proizvodnji.

U cilju nastavka istraživanja i povećanja resursne baze, NIS a.d. će vršiti dodatna ispitivanja u četiri istražne bušotine koje se nalaze u eksploatacionom polju na lokalitetu Palić (1 bušotina), odnosno na istražnom prostoru (3 bušotine). Radovi se vrše na osnovu svih potrebnih odobrenja izdatih od strane nadležnog Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Planirano je da se prvi rezultati u ovoj fazi istraživanja obezbede kroz ispitivanje gasnih intervala u ove četiri bušotine, u kratkoročnom periodu (10-15 dana po bušotini) uz poštovanje zakonskih okvira vezanih za geološka istraživanja i zaštitu životne sredine pri geološkim istraživanjima nafte i gasa.

Radovi će započeti od polovine januara 2022.godine.

14701_3.jpg 

NIS a.d. kao društveno odgovorna kompanija, koja ima dugogodišnju dobru saradnju sa lokalnim samoupravama, dugi niz godina finansira projekte u oblasti obrazovanja i vaspitanja. Nastavljajući tu tradiciju, finansiraće i izgradnju dečjih igrališta na Paliću i Hajdukovu, nakon čega slede i drugi projekti za čiju će realizaciju ova kompanija na osnovu dogovora takođe  opredeliti značajna sredstva. 

                                                                          Služba za skupštinske poslove