Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

U Novom Žedniku održanai „Miholjski susreti sela“

26.11.2021.

U Novom Žedniku su, od 24. do 26. novembra, održani „Miholjski susreti sela“ priređeni pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu i uz podršku subotičke lokalne samouprave. Večeras je u holu novožedničke Osnovne škole „Bosa Milićević“ održano folklorno veče, kulturno-umetnički program koji je obuhvatio nastup Srpskog kulturnog centra „Vuk Stefanović Karadžić“, iz Bačke Topole, a u znak zahvalnosti za pomoć u organizaciji manifestacije „Miholjski susreti sela“ dodeljene su plakete i diplome gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću, pomoćniku gradonačelnika Marku Mariću i koordinatoru projekta Božidarki Golubović. U ime gradonačelnika Bakića, koji zbog ranije preuzetih obaveza nije bio u mogućnosti da prisustvuje večerašnjem, završnom danu ove manifestacije diplomu i plaketu preuzeo je član Gradskog veća Srđan Samardžić. Zahvalnice je uručivao predsednik Saveta MZ „Novi Žednik“, Nikola Pualić.

14707_1.jpg

Obraćajući se prisutnima u ime lokalne samouprave, gradonačelnika Stevana Bakića i svoje ime, Samardžić je rekao da Grad Subotica nastoji da osnaži selo i da mladi što je moguće bolje uslove za život i opstanak na selu.

„Ovo su prvi susreti koji se organizuju na ovakav način sa idejom da postanu tradicionalni. Cilj ove manifestacije je da se obogati društveni, sportski život stanovnika u selima i neguje  tradicionalni  način  života  i  kulturno-istorijsko nasleđe sela“, naglasio je Srđan Samardžić.

14707_2.jpg

Marko Marić je istakao de je manifestacija „Miholjski susreti sela“  dobra poruka i od strane države, i lokalne samouprave, da stanovništvo u seoskim sredinama nije zaboravljeno i da mlađe generacije mogu da računaju na podršku, da se opredele da ostanu da žive na selu i tu stvaraju porodice.

U okviru manifestacije, u sredu, 24. novembra, održani su likovni susreti dece i kreativna radionica, program koji je obuhvatao okupljanje dece predškolskog i školskog uzrasta iz Novog Žednika i nadmetanje u crtanju i kreativnom stvaralaštvu, dok je u četvrtak, 25. novembra, u holu OŠ „Bosa Milićević“ Dečje pozorište iz Subotice za decu predškolskog i školskog uzrasta izvelo predstavu „Čipkana priča“.

14707_3.jpg

Manifestacija „Miholjski susreti sela“ održava se od oktobra do kraja decembra 2021. godine u čak 68 sela širom naše zemlje, čije su lokalne samouprave dobile sredstva po Javnom konkursu Ministarstva za brigu o selu.  U ovim susretima u toku ova tri meseca učestvovaće preko 960 sela sa teritorije opština iz čitave Srbije, a manifestacije će širom Srbije imati oko 96.000 učesnika i posetilaca.