Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Svečano otkriven spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću

30.11.2021.

Izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević, i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić danas su, na platou ispred Sokolskog doma u Subotici, svečano otkrili spomenik kralju Petru I Karađorđeviću. Ministarka Kisić Tepavčević je, obraćajući se zvanicama i građanima, rekla da je ovo godina u kojoj obeležavamo vek od smrti Kralja Petra Prvog Karađorđevića, jednog od najznačajnijih srpskih vladara, i da joj je čast i zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje otkrivanju spomenika velikanu naše istorije, kralju pobedniku i ujedinitelju, kralju koga je narod voleo i cenio i kralju koji je pokazao kako se čuva i voli svoja zemlja.

 14709_1.jpg

Uz podsećanje da je u vreme kralja Petra I Karađorđevića Srbija doživela svoje najslavnije trenutke, ministarka Kisić Tepavčević je istakla da generacije pamte veličenstvene pobede u balkanskim i Prvom svetskom ratu, kao i oslobođenje Stare Srbije od osmanske vladavine.

Navela je da je rezultat njegove vladavine bilo i stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u kojoj su se Srbi našli ujedinjeni u jednoj državi, da ga je narod upamtio kao skromnog čoveka koji je sa svojom vojskom i oficirima proživeo sve strahote albanske golgote i da je svima u amanet ostavio „da uvek budemo na strani slobode, pravde i mira, štiteći interese svog naroda i svoje zemlje“.

 14709_10.jpg

„Građani Srbije danas žive u uređenoj, demokratskoj, prosperitetnoj, ekonomski naprednoj i slobodnoj državi. Put do takve države nije bio lak. Kroz stoleća, vekove i godine, naša država se gradila, razvijala, obnavljala, uzdizala, čemu su mnogi pojedinci dali nemerljiv doprinos. Zato je sećanje na njih obaveza budućim pokolenjima – da nikad ne zaborave svetle trenutke naše prošlosti i one koji su život posvetili ostvarenjima najvećihih i najuzvišenijih ideala”, naglasila je Darija Kisić Tepavčević.

Gradonačelnik Bakić je podvukao da je ovo istorijski i veličanstven dan za Suboticu, dan u kojem najseverniji grad u Srbiji odaje počast kralju Petru I Karađorđeviću, njenom najvoljenijem vladaru.

Kralj Petar je, rekao je, 1912. godine, u veliko delo oslobođenja i ujedinjenja krenuo na krajnji jug naših istorijskih prostora, da bi ga 1918. okončao ovde, na severu, koji je njegovu slavnu vojsku dočekao sa velikom toplinom i jedinstvenim oduševljenjem.

Naveo je kako je prošao jedan vek od kraljevog upokojenja 1921. godine, da je Subotica za njim iskreno žalila i da svedočanstva iz tog vremena govore o zvonjavi svih crkava u gradu, bez obzira na konfesiju.

Podsetio je da je komemorativnu sednicu održala i gradska skupština na kojoj su govorili ugledni Srbi, Bunjevci, Mađari, Hrvati i Jevreji, svako sa svog stanovišta.

 14709_11.jpg

Citirao je i deo obraćanja mađarskog predstavnika dr Edena Nađa koji je, između ostalog, o kralju Petru rekao: „Svaki poštovalac prava, slobode, zakona i ustava sa pijetetom misli na njegov život, delovanje i celu vladavinu, jer je bio utelovljenje prava, zakonitosti i pravde. U njemu smo, uvek i svuda, videli neumornog radnika – kralja koji se brine za dobrobit svojih naroda, koji duboko oseća odgovornost i stoji u službi opštih. Zbog toga ćemo i mi Mađari da očuvamo njegov pomen, među osećajima poštovanja i blagodarnosti“.

Duboke istine je, dodao je, izrekao pre jednog veka ovaj predstavnik jedne manjinske zajednice.

„Veoma mi je drago što danas zaista zajedno čuvamo njegov pomen. Što smo odluku o podizanju ovog spomenika doneli u punom saglasju i jedinstvu, baš kao što su to Subotičani učinili i na sednici skupštine od 20. juna 1920. godine, kada je odlučeno da se ovaj divni park kod Železničke stanice nazove po kralju Petru i da mu se u gradu, kako su naglasili u obrazloženju svoje odluke, podigne spomenik 'kao budna opomena budućim pokoljenjima na bratsku slogu, ljubav i jedinstven rad'“, naveo je Bakić.

Istakao je da su nesrećne privredne i političke krize i pogubne ideologije osujetile ostvarenje te plemenite odluke, sve do danas, „kada u vremenu mira, političke stabilnosti, saradnje i ekonomskog napretka, koje nam je omogućila politika predsednika Aleksandra Vučića, ispunjavamo zavete predaka“.

 14709_12.jpg

„To činimo i tačno jedan vek otkada su nastala subotička naselja Novi Žednik i Višnjevac, kao prva od nekoliko sela koja će podići solunski junaci. Heroji koji su Srbiju oslobađali u ime kralja Petra i ovenčali ga tom najlepšom titulom – Oslobodilac! Često se zaboravlja da je pet hiljada od tih solunskih dobrovoljaca bilo sa prostora Bačke i Banata i da su oni bili jedinstveni u svom poštovanju prema kralju Petru, sa svojim saborcima iz Like, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i drugih krajeva“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Koliko god želeli da ga prisvojimo sebi, ukazao je, „mi Subotičani znamo i ovim spomenikom veličamo njegov značaj za ceo srpski narod“.  

Simbolika njegovog života u Srbiji, dodao je gradonačelnik Bakić, zatim u Francuskoj, Švajcarskoj, Crnoj Gori, njegove borbe za prava i slobodu Srba u Bosni i Hercegovini, njegovo viteštvo i spajanje najboljeg što je naučio na zapadu sa duhom našeg pravoslavnog istoka, sve ga to čini vladarom koji je simbol srpskog naroda, kako onog sa početka dvadesetog, tako i ovog sa početka dvadeset i prvog veka.

14709_7.jpg 

„Zato mu spomenici niču ili se obnavljaju od njegovog banatskog Petrovgrada, preko Bačke Palanke, Kikinde, Bečeja i naše Subotice. Predvođeni veličanstvenim novosadskim konjanikom, čijim je otkrivanjem, predsednik Aleksandar Vučić, vratio onaj značaj koji oslobođenje i ujedinjenje iz 1918. godine imaju za prostor današnje Vojvodine. Subotica se danas pridružuje toj obnovi državotvorne svesti, ponosa i unapređenja spomeničke baštine u našoj zemlji. Danas šaljemo jednu lepu sliku, sliku bratske sloge, ljubavi i jedinstva, po čemu je Subotica uvek bila prepoznatljiva. Šaljemo i sliku jedne pristojne Srbije. Zato sam danas ponosan na moju Suboticu i moju Srbiju”, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić, i dodao da se zahvaljuje svima koji su doprineli ovom svečanom, istorijskom trenutku za Suboticu.  

 14709_6.jpg

Nakon otkrivanja spomenika, mali pomen kralju Petru I Karađorđeviću služio je Njegovo preosveštenstvo Episkop mohački g. Damaskin, sa sveštenstvom Eparhije bačke.

14709_5.jpg 

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovali su savetnik predsednika Republike Dejan Savić, načelnik Severnobačkog upravnog okruga Bojan Šoralov, predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor, predstavnici nacionalnih saveta mađarske, bunjevačke i hrvatske nacionalne manjine, predstavnici vojske i policije, zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern, pomoćnici gradonačelnika, članovi Gradskog veća i odbornici u gradskom parlamentu, kao i veliki broj građana.

Ceremonija svečanog otkrivanja spomenika počela je himnom „Bože pravde“ u izvođenu Subotičanke Mirne Radulović.

 14709_8.jpg

Autor spomenika je akademski vajar Zoran Ivanović. Skulptura kralja Petra, izrađena u stojećem stavu mirotvorca i državnika, visoka je 4,2 metra i teška 1,3 tone. Delo je Umetničke radionice „Kuzman“ iz Smedereva, a postavljena je na postament od aranđelovačkog granita visine 5,6 metara.

Ovaj projekat je realizovan u najvećem razumevanju i saradnji sa predstavnicima nacionalnih manjina. Skupština grada Subotice je na sednici održanoj 28. maja 2020. godine, na Spasovdan, jednoglasno donela odluku o postavljanju spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću (1844-1921), kao i za ličnosti koje su značajne za ovdašnje Mađare, Bunjevce i Hrvate – bivšem gradonačelniku Subotice Karolju Birou (1864-1952) i biskupu Ivanu Antunoviću (1815-1888).

14709_9.jpg 

Sredinom oktobra 2020. godine, u parku pored katedrale Svete Terezije Avilske, svečano je otkriven spomenik Ivanu Antunoviću, a početkom juna ove godine, na Trgu republike, ispred Gradske kuće, Karolju Birou.