Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljena 16. sednica Skupštine grada Subotice

01.12.2021.

„U decembru ćemo, kao i prošle godine, imati dve redovne sednice Skupštine grada Subotice. Na dnevnom redu sutrašnje, 16. sednice Skupštine grada ukupno će biti 34 tačke dnevnog reda, a pred katolički Božić, najverovatnije 23. decembra, održaćemo i drugu decembarsku sednicu na kojoj ćemo usvojiti budžet za 2022. godinu. Na sutrašnjem skupštinskom zasedanju najzanimljivija tačka dnevnog reda je, svakako, donošenje Odluke o izmenama i dopunama odluke o budžetu Grada Subotice za 2021. godinu, odnosno drugi rebalans budžeta“, rekao je predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) na današnjoj konferenciji za novinare u Medija-centru u Gradskoj kući, upriličenoj povodom 16. sednice Skupštine grada koja je zakazana za četvrtak, 2. decembar 2021. godine, sa početkom u 9.00 časova.

14712_1.jpg 

„Pošto se budžet ostvaruje na način i u meri za šta u poslednjim godinama i mandatima nije bilo primera u pozitivnom smislu, naravno, to daje mogućnost za preraspodelu određenih sredstava. Ono što je suština, najtačnije i najpreciznije – imaćemo veća primanja za 3,66 odsto u odnosu na planirana primanja, što znači 238,3 miliona dinara, tako što Grad nije povećavao osnovicu poreza na imovinu ove godine. Bez obzira na to što poreski tereti nisu veći, ostvarenje je veće nego što je to bilo prvobitno planirano, pa i planirano prvim rebalansom koji je usvojen pre nekoliko meseci. To daje prostora za preraspodelu tih sredstava sa prihodne strane“, istakao je dr Balint Pastor.

Ono što će Grad  učiniti, rekao je, jeste da će deo ovih sredstava biti raspoređen javnim i javno-komunalnim preduzećima za pokrivanje njihovih investicionih ulaganja u cilju poboljšanja komunalnih usluga na teritoriji grada Subotice.

 14712_2.jpg

„Sva javna i javno-komunalna preduzeća će, bez izuzetka, dobiti ta sredstva nakon usvajanja drugog rebalansa budžeta. Veoma značajno je to što će zahvaljujući izuzetnom ostvarenju budžeta u potpunosti biti vraćeni dugovi Ministarstvu odbrane na ime kupoprodajne cene Doma vojske i Prve kasarne. Želim da čestitam Gradskoj upravi i gradonačelniku što je to postalo moguće u ovom sazivu, odnosno od formiranja nove gradske vlasti 21. avgusta prošle godine, i što će zaključno sa decembrom ove godine Ministarstvu odbrane u potpunosti biti vraćen dug od 212 miliona dinara. To znači da mi u sledeću godinu ulazimo bez bilo kakvih dugova“, naglasio je dr Balint Pastor.

Dodao je da će na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine grada biti i donošenje Odluke o izradi Plana detaljne regulacije za deo prostora između ul. Jovana Mikića i koridora železničke pruge  od Segedinskog puta do Tesline ulice, kao i donošenje Odluke o izradi Plana detaljne regulacije solarne elektrane „Bikovo“, na teritoriji grada Subotice.

 14712_3.jpg

„Plan detaljne regulacije solarne elektrane 'Bikovo' izrađuje se za potrebe naručioca i finansijera izrade projekta preduzeća 'Untermolo'd.o.o. Novi Sad. Radi se o delu parcele bivše 'Azotare', a obuhvat je 70 hektara zemljišta i planira se izgradnja solarnog postrojenja za proizvodnju električne energije. Ono što je još značajno jeste da će biti potrebna izrada strateške procene uticaja na životnu sredinu. Istakao bih, takođe, i tačku dnevnog reda koja se odnosi na izmenu odluke o javnim parkiralištima kako bi osobe sa posebnim potrebama lakše ostvarivale pravo na besplatno parkiranje“, naveo je dr Balint Pastor.