Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Plamen mira iz Vitlejema u Gradskoj kući

15.12.2021.

Dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), predsednik Skupštine grada Subotice primio je danas delegaciju Saveza skauta vojvođanskih Mađara, koja je donela Plamen mira iz Vitlejema u Gradsku kuću. U poslednjih pet godina, skauti su plamen mira - simbol zajedništva, sigurnosti, međusobnog poverenja i ljubavi podelili u više mađarskih institucija i u više crkava u Vojvodini. Sada su ga prvi put doneli i u subotičku Gradsku kuću.   

14739_1.jpg

Priča o Vitlejemskom plamenu datira još iz XI veka kada je na poziv pape Urbana II, grupa mladih vitezova iz Firence otišla u Jerusalim da stanovnicima svoga grada donese plamen mira, simbol nade.

Tradicija plamena je oživela 1986. godine u Austriji, a tri godine kasnije nastavili su je skauti, deleći ga od tada po svetu. Po plamen večne sveće, koja se nalazi u Hristovom rodnom mestu u Bazilici rođenja Gospodnjeg podignutoj na mestu jaslica, iz Beča najčešće odlazi dete, i to u pratnji skauta. Plamen zaključan u fenjeru, donosi se avionom u Beč, gde ga na svečanoj ceremoniji preuzimaju delegacije skauta više država, odnosno nacija.

14739_2.jpg 

Dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) je rekao da mu je čast da može da preuzme plamen. Zahvalio je skautima što istrajno neguju i šire ovu lepu tradiciju, jer „Plamen koji se prenosi paljenjem sveće sa svećom sve nas treba da podseti na to da se mir i ljubav šire na isti način, od čoveka do čoveka ” – rekao je.

 14739_3.jpg

Plamen mira se iz Gradske kuće nosi dalje, do drugih vojvođanskih mesta, da gori sve do Božića.

14739_4.jpg 

                                                                                  Služba za Skupštinske poslove