Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana radionica o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije

17.12.2021.

U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održana radionica „Energetska tranzicija kroz energetsku efikasnost i obnovljivi izvori energiaje“, koja se realizuje u okviru projekta „Energy efficient public power – E2P2“. Gradski menadžer Zagorka Panić izjavila je, tim povodom, kako je ovaj projekat odobren u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije, da je vodeći partner Opština Satnica Đakovačka i da je projekat zasnovan na uspostavljanju energetski efikasnih javnih zgrada kroz primenu elektrana na obnovljive izvore energije kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike.

 14744_1.jpg

„Implementacija projekta počela je 15. decembra 2019. i trajaće do 30. juna 2022. godine. Ukupan budžet projekta je 1,42 miliona evra, od čega je budžet Satnice Đakovačke gotovo 693.000 evra, a budžet grada Subotice gotovo 727.000 evra“, navela je Zagorka Panić.

U okviru ovog projekta, dodala je, Grad Subotica i Opština Satnica Đakovačka žele da ugrade solarne sisteme, odnosno solarne elektrane (0,45 MW) na 14 javnih zgrada u Satnici Đakovačkoj i Subotici.

14744_2.jpg 

„Satnica Đakovačka svoje aktivnosti usmerila je na postavljanje solarnih panela na nekoliko javnih zgrada, izgradnju javne rasvete u opštini i postavljanje solarnih drva.  Grad Subotica će postaviti solarne panele na devet objekata javne namene, a to su: Tehnička škola 'Ivan Sarić', Dom za decu ometenu u razvoju 'Kolevka', Predškolska ustanova 'Naša radost', Otvoreni univerzitet, Osnovna i srednja škola 'Žarko Zrenjanin', Bazen 'Prozivka', Politehnička škola i Osnovna škola 'Sonja Marinković”. Radovi  su u toku, rok za postavljanje solarnih panela je mart 2022. godine, s tim da smo ih mi već postavili na šest objeka javne namene“, navela je Zagorka Panić.

 14744_3.jpg

U okviru projekta, dodala je, na „Radijalcu“ i u naselju Prozivka postavljene su solarne klupe, a solarno drvo na igralištu u Zoološkom vrtu Palić.

Prisutnima na radionici „Energetska tranzicija kroz energetsku efikasnost i obnovljivi izvori energije“ obratila se i projekt-menadžer projekta „Energy efficient public power – E2P2“ Božidarka Golubović.