Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održan okrugli sto na temu realizacije dualnog obrazovanja

14.12.2021.

Grad Subotica je jedan od pionira dualnog obrazovanja u našoj zemlji i trenutno po ovom modelu nastavu pohađa 408 đaka, od kojih su 140 učenici prvih razreda – na devet profila i sedam područja rada i na sva tri nastavna jezika, a nastava se  odvija u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“, Hemijsko-tehnološkoj školi i Politehničkoj školi, saopšteno je na današnjem okruglom stolu na temu realizacije dualnog obrazovanja, održanom na Otvorenom univerzitetu u organizaciji Socijalno-ekonomskog saveta Grada Subotice.

14746_1.jpg

Član Socijalno-ekonomskog saveta i sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović je, tom prilikom, izjavila kako je Grad Subotica svestan značaja dualnog obrazovanja i da je među prvim gradovima koji su prepoznali prednosti koje ono nudi.

„Lokalna samouprava ima važnu ulogu kada je reč o dualnom modelu obrazovanja, jer ona predstavlja sponu obrazovanja sa privredom. Subotica u korak prati investicije i mere  sa najvišeg državnog nivoa koje su već uverile mnoge  mlade ljude da treba da ostanu u Srbiji“, rekla je Jasmina Stevanović.

14746_2.jpg 

Veoma smo ponosni, istakla je, što je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uvrstilo i Suboticu među gradove i opštine koji promovišu nacionalni model dualnog obrazovanja.

„Vrlo brzo biće akreditovano 12 trening-centara u zemlji, a dva bi trebalo da budu u Subotici. Subotica ima sjajnu  priliku da dobije status trening-centra, jer je jedan od osnovnih strateških načela Vlade Srbije da pomogne  svim mladima u našoj zemlji da, u saradnji sa kompanijama, steknu kvalitetno znanje putem dualnog modela obrazovanja i tako postanu izazov za sve kompanije koje se opredeljuju da posluju i u Subotici, i u ovom regionu“, naglasila je jasmina Stevanović.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, Valentine Ilić, podsetila je da je Zakon o dualnom obrazovanju je usvojen 2017.godine, kako je počeo da se primenjuje dve godine kasnije, da je još u toku njegova izmena i da se usklađuje sa potrebama onih koji su uključeni u ovaj proces.

14746_3.jpg

„Oko 7.000 učenika u celoj Srbiji uključeno je u proces dualnog obrazovanja, na 37 profila, i nama je važno da učenici koji ulaze u proces budu kompletno zakonski zaštićeni, da se vodi računa da se deca ne eksploatišu, da imaju socijalno osiguranje i 70 odsto od minimalnog ličnog dohotka u Srbiji. Instruktori u firmama moraju da budu obučeni da rade sa decom, ali i da pratimo dalji put te dece, kada izađu iz škola, kako će se i gde zapošljavati. Mi na ovaj način dobijamo profilisanu radnu snagu, stručnjake, koji mogu dalje da se školuju“, naglasila je Valentina Ilić.

U radu Okruglog stola učestvovali su  i član Saveta Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja i kulture Milanka Kostić, predstavnici Regionalne privredne komore, pokrajinskih i republičkih institucija, stručnih škola, kao i predstavnici kompanija i učenici subotičkih škola koji se obrazuju po ovom modelu.

14746_4.jpg