Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljena 17. sednica Skupštine grada Subotice

22.12.2021.

„Sutra ćemo održati 17. redovnu sednicu Skupštine grada Subotice. To će u ovoj godini, računajući sve sednice, biti trinaesta sednica i ujedno poslednja. Na sedamnaestoj sednici ćemo imati 15 tačaka dnevnog reda, a najbitnija je, svakako, usvajanje budžeta za 2022. godinu.  Podvukao bih da me raduje činjenica da ćemo, kao što smo to učinili i 2020. godine, pre katoličkog Božića usvojiti budžet za narednu godinu. To se, izuzev prošle godine, dogodilo svega jedanput u prethodnih 15 godina. Budžet je tokom tih godina uglavnom usvajan između 27. i 30. decembra i mislim da je dobro što ćemo to sada na vreme završiti“, rekao je predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) na današnjoj konferenciji za novinare u Medija-centru u Gradskoj kući, upriličenoj povodom 17. sednice Skupštine grada koja je zakazana za četvrtak, 23. decembar 2021. godine, sa početkom u 9.00 časova.

14807_1.jpg

Budžet za sledeću godinu, naveo je, biće svega 1,10 odsto veći od ovogodišnjeg, što, kako je rekao, znači da je budžet realno planiran.

„Ne vidim razlog da se i sledeće godine budžet ne ostvaruje na način kako se ostvarivao ove godine, a poznato je da ove godine možemo da se pohvalimo izuzetno dobrim izvršenjem budžeta Grada Subotice za 2021. godinu. Budžet iznosi sedam milijardi i 582 miliona dinara. Prihodi, primanja i rashodi su potpuno uravnoteženi. Predviđeno je povećanje prihoda od poreza na imovinu od pet odsto, ali to nije rezultat povećanja poreske osnovice, jer one ostaju iste i građani neće plaćati porez u većem iznosu. Ovo povećanje od pet odsto projektovano je zbog očekivane veće naplate, što je bilo i ove godine“, istakao je dr Balint Pastor.

Dodao je da je za kapitalne investicije predviđeno milijardu i 440 miliona dinara i da bi iz tih sredstava trebalo da se okončaju velika kapitalna ulaganja koja su u toku u našem gradu.

„Osim toga će se, naravno, vršiti i druga infrastrukturna ulaganja u gradu, u Narodno pozorište, akva park i druge infrastrukturne projekte, kao i u očuvanje istorijskog jezgra grada. Želeo bi da napomenem da su prvi put predviđena sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju zgrade Gradske kuće i obnovu kuće nekadašnjeg gradonačelnika Subotice Karolja Biroa, u Braće Radića 7, nadomak Gradske biblioteke“, kazao je dr Balint Pastor.

14807_2.jpg

Naveo je da će se na sutrašnjoj sednici doneti Plan generalne regulacije za naselje Kelebija i da će to biti prvi dokument takve vrste za ovo naselje.

„Doneće se i odluka o sprovođenju javnog konkursa za tri javna preduzeća, a to su 'Subotička toplana', 'Subotičke pijace' i 'Subotica-trans', pošto su direktori od maja tekuće godine u v. d. stanju i treba da se raspiše konkurs kako bi u roku od godinu dana od imenovanja na v. d. funkciju ta javna preduzeća imala direktore na četvorogodišnji mandatni period. Doneće se i odluka o finansijskoj podršci radi unapređenja energetske efikasnosti stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Subotice. Za tu namenu je opredeljeno 15 miliona dinara. Usvojiće se i  odluka o mreži dečjih vrtića u ustanovama na teritoriji grada Subotice, kao i kadrovski plan što se čini krajem svake godine“, rekao je dr Balin Pastor.

Prema njegovim rečima, sledeća sednica Skupštine grada će se, najverovatnije, održati u drugoj polovini januara.

„To se tokom prethodnih deset godina nije dešavalo. I gradonačelnik i ja, kao predsednik Skupštine grada, smatramo bitnim da se saglasnost na programe javnih preduzeća da što ranije, kako bi ona mogla da izvršavaju svoje nadležnosti, odnosno da bi građani imali sve one usluge na raspolaganju koje treba da imaju“, zaključio je dr Balint Pastor.