Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljena 18. sednica Skupštine grada Subotice

19.01.2022.

„Sutra će se desiti nešto što se nije dešavalo u prethodnih desetak godina što znači da će Skupština grada Subotice dati saglasnost na programe rada javnih preduzeća već u prvom mesecu godine. Ovaj posao je Skupština grada u prethodnih 10 godina odrađivala u februaru, pa čak i u martu, a sada ćemo već 20. januara završiti taj zadatak kako bi javna preduzeća mogla najnormalnije da izvršavaju svoje nadležnosti, a sa druge strane da bi građani mogli da računaju na te usluge blagovremeno i na način kako to građani Subotice zaslužuju“, rekao je predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) na današnjoj konferenciji za novinare u Medija-centru u Gradskoj kući, upriličenoj povodom 18. sednice Skupštine grada koja je zakazana za četvrtak, 20. januar 2022. godine, sa početkom u 9.00 časova.

14905_1.jpg 

Na 18. redovnoj sednici Skupštine grada, kako je najavio dr Balint Pastor, naći će se 15 tačaka dnevnog reda. Najzanačajnije tačke, kako je ocenio, odnose se na davanje saglasnosti na programe 12  javnih i javno komunalnih preduzeća odnosno dva društva sa ograničenom odgovornošću koji imaju 1.500 strana i obuhvataju iznos u visini od 6,5 milijardi dinara.

„Važno je reći da je osnov za finansijski rast preduzeća povećavanje broja korisnika usluga odnosno pokrivanje sve većeg područja, a ne povećanje cena,  znači cene su netaknute i tako će to i ostati, znači nije došlo i neće doći do poskupljenja“, istakao je dr Balint Pastor.

Iznoseći konkretne podatke o pojedinim javnim i javno-komunalnim preduzećima  on je rekao da je za JKP “Vodovod i kanalizacija” predviđeno oko 30 miliona dinara za bušenje i opremanje bunara, da će ovo preduzeće iz sopstvenih sredstava izraditi projekte za proširenje kanalizacione, odnosno vodovodne mreže na području mesne zajednice Željezničko naselje, da je u planu proširenje vodovodne mreže u MZ „Zorka“, kao i da se ovo JKP intezivno itenzivno priprema za početak realizacije projekta u okviru „Čiste Srbije“.

„To će biti najveći projekat najveće investicije u proteklih možda nije preterano reći stotinu godina, pošto u Subotici ovaj projekat obuhvata izgradnju kanalizacione mreže u 120 ulica samo na području grada Subotice, a kao što je već poznato gradiće se kanalizacija u Subotici, na Paliću, u Bajmoku, Čantaviru i u poslednje dve mesne zajednice će se izgraditi i prečistači“, podsetio je dr Balint Pastor.

Što se tiče „Subotica gasa“, prema rečima dr Balinta Pastora, predviđena je proširenje gasovodne mreže u visini od nešto malo više od 13 kilometara.

 14905_2.jpg

„Plan iz prethodnih godina predviđao je izgradnju 10 kilometara gasovodne mreže i projekte za 10 kilometara mreže. Ove godine će se izgraditi 13 kilometara gasovodne mreže, a napraviće se projekat za 20 kilometara mreže. Predviđeno je da se u toku 2022. godine realizuje 500 priključaka umesto 350 koliko je bilo prethodne godine. Mislim da je radosna vest za građane Subotice  da će biti u mogućnosti da plaćaju priključke na gasovodnu mrežu u 12 mesečnih rata“, rekao je dr Balint Pastor.

Za javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, predviđena su sredstva za rehabilitaciju, između ostalih, ulice Jovana Mikića, Somborskog puta, Zorkine ulice kao i ulica u većem broju mesnih zajednica, naveo je dr Balint Pastor, i dodao da u te mesne zajednice spadaju i „Ker“, „Gat“ i  „Kertvaroš“.

„Što se tiče JKP Čistoća i zelenilo predviđena su sredstva u visini od 15 miliona dinara za početak rekultivacije nesanitarne deponije Aleksandrovačka bara i to je od izuzetne važnosti za građane“, smatra dr Balint Pastor.

Prema ovim planovima, naglasio je dr Balint Pastor, javna preduzeća će uplaćivati u gradski budžet 50 odsto dobiti iz 2021 godine umesto 70 odsto koliko su do sada uplaćivali u budžet grada.

 14905_3.jpg

„Za građane grada Subotice to je značajno zbog toga što će 50 odsto dobiti javna  preduzeća moći da preusmere u izradu novih projekata, u realizaciju novih projekata, nove investicije iz komunalne sfere“, podvukao je dr Balint Pastor i  dodao da se već 3. februara može očekivati 19. sednica Skupštine grada.