Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

U subotičkim osnovnim i srednjim školama obeležen Savindan

27.01.2022.

Osnovne i srednje škole u Subotici danas su, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera, svečano proslavile školsku slavu Svetog Savu. Savindan se u obrazovno-vaspitnim ustanovama obeležio radno i svečano, bez nastave, uz prigodne programe i lomljenje slavskog kolača. Član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, Srđan Samardžić, prisustvovao je obeležavanju školske slave Svetog Save i Dana škole u OŠ „Sveti Sava”, a sekretar Sekretrijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović prigodnim svečanostima upriličenim povodom Savindana u Gimnaziji „Svetozar Marković“ i OŠ „Matko Vuković“ gde su otvoreni sedmi po redu „Dečji svetosavski dani“ koji će, pod motom „Raduj se, mladice iznikla od dobrog drveta“, trajati do 2. februara.

14926_1.jpg

Uz izražavanje zadovoljstva što je pozvan da bude gost na školskoj slavi, ujedno i danu OŠ „Sveti Sava“, Samardžić je, u ime subotičke lokalne samouprave, gradonačelnika Stevana Bakića i svoje ime, izjavio da se svaki put kada se okupimo na dan Svetog Save mi prisećamo čoveka, sveca, koji nam je pokazao i svojim životom i svojim delima kako treba raditi.

14926_2.jpg

„Time je obavezao sve nas koji živimo toliko vekova iza njega da učinimo sve što je u našoj moći da svet u kome će naša deca živeti bude mnogo bolji i kvalitetniji. Srbija je danas, pa i mi u Subotici, na svetosavskom putu, jer spoznajemo da veština i znanje nisu sami po sebi ciljevi, već da moraju postojati radi boljeg života zajednice i pojedinca, a u skladu sa duhovnim vrednostima“, istakao je Srđan Samardžić.  

Obraćajući se prisutnima na otvaranju sedme po redu manifestacije „Dečji svetosavski dani“ u OŠ „Matko Vuković“, Jasmina Stevanivić je podvukla da su srpska istorija i kultura bogati herojima i svetiteljima, ali da niko od njih nije toliko omiljen i toliko uticajan među Srbima kao Sveti Sava.

„On je obdario Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod duhom i identitetom koji su se pokazali kao vitalna snaga i nepohodan faktor u njihovom očuvanju kroz celu istoriju. Sveti Sava, bio je čovek sa jasnom vizijom kako treba da izgledaju i srpska Crkva i srpska država, i to ne samo za vreme njegovog zemaljskoga života, već i decenijama i vekovima posle njega i njegovih naslednika“, rekla je Jasmina Strvanović.

14926_3.jpg

Njegovo propovedanje upravo ono što nam je danas najpotrebnije, a to su ljudske, hrišćanske i moralne vrednosti, naglasila je ona i dodala da je Sveti Sava znao koliko je obrazovanje važno, jer je znao da istinski obrazovati znači pre svega uobličiti Obraz – Lik Božiji u čoveku.

„Uspešno obrazovanje i vaspitanje Savinog vremena značilo je da dete postane čovek, a čovek – svetitelj, kao što je to naš Sava postao, a što treba da nam služi na ugled svima. Zato kada razmišljamo o Svetom Savi, postaje nam jasno i to da on nije samo čovek srpske prošlosti, već i čovek srpske sadašnjosti, a ponajviše čovek srpske i svehrišćanske budućnosti. Jer, živimo u vreme kada nam njegove vrednosti predstavljaju neku vrstu duhovnog svetionika u svim oblastima života te je skupocenost njegovog nasleđa sve veća iz veka u vek“, zaključila je Jasmina Stevanović.

„Dečji svetosavski dani“, koji su ove godine okupili 16 škola, 15 iz našeg grada i prijteljsku OŠ „Dragutin Tadijanović“ iz Vukovara, zbog epidemiološke situacije održaće se delom uživo, a delom u digitalnom formatu i moći će da se prate na sajtu i „Jutjub“ kanalu škole.

14926_4.jpg