Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predstavljen jedinstveni Ekološki informacioni sistem

03.02.2022.

Povodom puštanja u rad jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema, u Plavoj sali Gradske kuće danas je održana obuka inspektora zaštite životne sredine i  predstavnika jedinica lokalne samouprave iz Subotice, Bačke Topole, Malog Iđoša, Sombora, Odžaka, Apatina i Kule.  Obuci su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i Grada Subotice, kao i instruktori iz firme angažovane za vršenje obuke. 

 14943_1.jpg

U ime subotičke lokalne samouprave, gradonačelnika Stevana Bakića i lično ime učesnike obuke pozdravila je i gostima poželela dobrodošlicu i prijatan boravak u našem gradu gradski menadžer Zagorka Panić.

„Ovo je prilika i da izrazim zahvalnost Ministarstvu zaštite životne sredine što je Subotica domaćin ovog skupa u okviru koga će se – pored primopredaje mobilnih telefona sa instaliranim softverima inspektorima za zaštitu životne sredine – održati i prezentacije rada sistema i obuka inspektora za rad na aplikaciji sa prikazom svih funkcionalnosti sistema, tokova informacija i svih neophodnih radnji sa kojima će se oni, radom sa sistemom, susretati, kao i obuka predstavnika jedinica lokalne samouprave za rad na WEB desktop aplikaciji“, navela je Zagorka Panić.

 14943_2.jpg

Dodala je da veruje da će današnje aktivnosti doprineti da Inspekcija za zaštitu životne sredine u 2022. godini što uspešnije ostvari svoje planirane ciljeve, a to su: Efikasnija primena propisa iz oblasti zaštite životne sredine, operativniji nivo organizacije, ujednačenost postupanja i koordinacija izvršavanja poverenih poslova.

Uz isticanje da Grad Subotica podržava Vladine reforme inspekcija i digitalizaciju javne uprave, ona je naglasila da je potpuno izvesno da će subotička lokalna samouprava i ubuduće biti posvećena realizaciji projekata koji suštinski unapređuju život svih naših sugrađana, kao i stvaranju povoljnijeg ambijenta za investicije i poslovanje, uz očuvanje životne sredine.

Državni sekretar Aleksandar Dujanović je izjavio da povod današnjeg okupljanja puštanje u rad jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema, odnosno aplikacije za prijave ekoloških problema od strane građana.

„Sistem je sa radom krenuo 31. januara i do danas smo imali već 200 prijava koje   administratori prosleđuju nadležnim organima na jedinici lokalne samouprave inspekcijama, i ostalim organima, kako republičkim tako i u jedinicama lokalnih samouprava“, kazao je Dujanović.  

14943_3.jpg 

Naveo je da će građani moći da šalju prijave putem mobilne i veb aplikacije „gReact” (Green Reaction), koja može besplatno da se preuzme na Google Play i APP Store, da je omogućeno i slanje SMS ili MMS poruka na 066-5555-001, kao i telefonski pozivi Kontakt centru na broj 0800-003-003, radnim danima od 7.30 do 15.30 časova.

„Kad građanin pošalje prijavu, administratori je odmah žalju nadležnim organima. Cilj je da se što više približimo građanima i detektujemo što više problema da bismo mogli da planiramo budžet kako da finansiramo pojedine jedinice lokalne samouprave. Ovim informacionim sistemom obuhvaćena je cela Srbija. Mi ćemo svim jedinicama lokalne samouprave dati rokove da na naš zahtev odgovore u roku od sedam dana, a građani da dobiju svoj odgovor“, istakao je Aleksandar Dujanović.

 14943_4.jpg