Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljena druga vanredna sednica Skupštine grada Subotice

10.02.2022.

„Sutra se održava druga vanredna sednica Skupštine grada Subotice u ovom mandatu, a povod za njeno zakazivanje je novi Zakon o lokalnim izborima koji je u Narodnoj skupštini Republike Srbije usvojen u petak, 4. februara. Na osnovu novog Zakona, koji je proglašen u ponedeljak, a stupio na snagu u utorak, 8. februara, sve skupštine opština i gradova u Srbiji imaju obavezu da u roku od sedam dana od stupanja na snagu Zakona, znači do 15. februara, održe sednicu skupštine opštine, odnosno skupštine grada i da imenuju članove, zamenike članova, sekretara i zamenika sekretara Lokalne izborne komisije“, rekao je predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) na današnjoj konferenciji za novinare u Medija-centru u Gradskoj kući, upriličenoj povodom 2. vanredne sednica Skupštine grada koja je zakazana za petak, 11. februar 2022. godine, sa početkom u 9.00 časova.

 14962_1.jpg

Po novom Zakonu, dodao je, lokalne izborne komisije će imati nadležnosti i u sprovođenju republičkih izbora, čije raspisivanje se očekuje 15. februara.

„Zbog toga su sve skupštine opštine i gradova u obavezi da izaberu, odnosno da imenuju članove izbornih komisija do tog datuma. I mi ćemo sutra održati kratku vanrednu sednicu Skupštine grada sa tom jedinom tačkom dnevnog reda. Juče sam obavio konsultacije sa šefovima odborničkih grupa i sa onim odbornicima koji, na osnovu Zakona, imaju pravo da delegiraju člana u stalni sastav Gradske izborne komisije. Prema novom Zakonu, u jedinicama lokalne samouprave koje imaju od 100.000 do 500.000 birača – građana sa pravom glasa sa prebivalištem na teritoriji jedinice lokalne samouprave, izborna komisija ima predsednika, zamenika predsednika i 20 članova“, naglasio je dr Balint Pastor.

14962_2.jpg

On je naveo da će Srpska napredna stranka imati deset mesta, uključujući i zamenička mesta, Savez vojvođanskih Mađara sedam, a Socijalistička partija Srbije, Vojvođanski front i Pokret za građansku Suboticu po jedno mesto.

„Novina po Zakonu o lokalnoj samoupravi jeste da i odbornici koji nisu članovi odborničke grupe imaju pravo na člana ili zamenika člana u izbornoj komisiji. Prema toj matematici, Savez bačkih Bunjevaca i Ruska stranka imaju po jedno mesto zamenika. Izborna komisija Grada Subotice ima i sekretara, i zamenika sekretara“,  rekao je dr Balint Pastor.